Лакше до посла уз информатичку обуку

Лакше до посла уз информатичку обуку

Основна информатичка обука је спроведена у циљу подизања компетенција особа са инвалидитетом, односно ради стицања одређених вештина и знања које ће им повећати шансе да дођу до запослења.

Данас послодавци у великој мери траже познавање рада на рачунарима. Овом прилоком смо стекли доста знања за које сматрам да ће нам користити уколико будемо добили неки посао – каже Верица Средојевић.

Медиса Шеховић каже да су на обуци научили како да користе програме Word, Excell, Power Point и да би волела када би било више сличних обука.

Ми смо стекли то основно информатичко образовање сад кроз овај курс, а уколико добијемо прилику да радимо, то знање ћемо користити и из дана у дан унапређивати – каже Елвир Мехонић.

Обука је реализована кроз 92 часа током децембра и јануара.

Укупно у филијали имамо 238 незапослених особа са инвалидитетом, од тога у општини Пријепоље њих 80, од тога 30% су жене. Различите су квалификационе структуре, различитог степена инвалидитета и јако је тешко одредити једну обуку која би могла да обухвати неки већи број лица. Због тога морамо ићи са овим уситњенијим обукама, у зависности од њихових капацитета и могућности – објашњава Ана Пејовић, директорка Филијале НСЗ у Пријепољу.

Осим програма Јавни радови по којима је током прошле године било радно ангажовано 11 Пријепољаца и Пријепољки са инвалидитетом, Национална служба за запошљавање нуди и дугорочније програме намењене особама са инвалидитетом.

У другој половини фебруара би требало да буду објављени сви јавни позиви Националне службе, а Пејовић је најавила и једну нову меру за незапослене са високим образовањем, којом ће се субвенционисати њихова зарада до 30 хиљада динара са припадајућим порезима и доприносима.

Колико је тешко особама са инвалидитетом да дођу до запослења, прочитајте овде.

Подели на мрежама
Новинарка

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *