Лажне вести преплавиле политику (ВИДЕО)

Лажне вести преплавиле политику (ВИДЕО)

У анкети спроведеној на порталу Форум Инфо крајем јануара, чак 100% испитаних сматра да актери на политичкој сцени пласирају лажне вести како би утицали на ставове и мишљења бирача. Број лажних вести се повећава током предизборних кампања, а 66% анкетираних мисли да се највише пласирају преко телевизије.

Чак 100% испитаника, у анкети коју смо спровели крајем јануара и коју је попунило 54 читалаца портала Форум Инфо, одговорило је да сматра како актери на политичкој сцени пласирају лажне вести како би утицали на њихово мишљење и ставове. Њих 52, више од 96%, рекло је да се број лажних вести које су упућене бирачима повећава током предизборних кампања а 51 је одговорило да је то и очекивало.

Више од 66% испитаних, њих 36, одговорило је да политички актери лажне вести највише пласирају путем телевизије, осморо мисли да се то највише ради преко интернет портала, шесторо виде друштвене мреже као најчешће средство за преношење лажних вести, а четворо штампане медије. Више од 61% анкетираних рекло је да дезинформације у сфери политике не утичу на њихово мишљење и ставове, скоро 28% није сигурно а више од 11 одсто сматра да утичу, наводећи да утичу на то за кога ће гласати или им изазивају несигурност.

Чак 38 анкетираних је одлучило да појасни зашто мисле да су лажне вести постале неизоставан део политичке борбе. Већина сматра да је пласирање лажних вести најлакши начин за манипулисањ јавношћу и средство за дискредитацију политичких противника. Много је оних који кривца виде у медијима, који раде по налогу политичких странака и интересних група и преко којих се лажне вести пласирају.

  • Због лењости људи да размишљају и да било шта доведу у питање, због воље да беспоговорно верују у исправност њихове политичке опције, због тупости у коју смо запали, па нам и највећа глупост звучи уверљиво. Бирамо оне који говоре оно што желимо да чујемо.
  • Постале су због ниског нивоа политичке, медијске, опште писмености. Одсуство кредибилног извора информација.
  • Неинформисаност и незнање у народу је толико да су властодршци свесни да је народом (бар већином) лако манипулисати, те је ово један од начина.
  • Наравно. Највише због медија који су класичне фирме и раде за оног ко их плати.
  • Лажне вести су одувек биле у арсеналу политичара. Технолошки напредак им је олакшао пласирање дезинформација.

Више од 85% учесника и учесница, који су по броју у попуњавању анкете били потпуно изједначени, рекло је да препознаје лажне вести. То најчешће чине упоређивањем информација из више различитих извора, за које сматрају да су релевантни и поуздани, претраживањем интернета или проверавањем на друштвеним мрежама, кроз непосредну комуникацију са пријатељима, док има и оних који посећују портале специјализоване за проверу информација – такозвани fact-checking.

Саговорници у емисији Форум ТВ Форума, на тему лажних вести и политике, Есад Хоџић, председник Санџачке демократске партије у Пријепољу и Владимир Даниловић, грађански активиста, сложили су се да су лажне вести веома присутне у политичком животу и сматрају да ће они који их пласирају платити цену, јер ће на крају изгубити поверење грађана, а Хоџић сматра и сопственог чланства.

„Друштво има велике последице. Квалитетни људи, квалитетне особе, поготово женског пола, не желе да учествују у једној прљавштини, која се зове политичко блато, уколико је присутност лажних вести већа, уколико је дозвољено да се за скупштинском говорницом и на медијима износе увреде и неистине“, рекао је Хоџић.

„Развојем интернета и модерних технологија много је лакше и јефтиније доћи до огромног броја људи. Зато је интернет данас, као медиј, јако ефикасан, не само у ширењу лажних вести него било каквих вести, поготово на друштвеним мрежама. Људи су тамо преоптерећени информацијама из различитих извора. Нису у стању да их процесуирају него их прихватају здраво за готово“, сматра Даниловић.

Подели на мрежама

Повезани чланци