Лед расвета у Пријепољу до краја године

Лед расвета у Пријепољу до краја године

Нове лед светиљке требало би да реше проблем са осветљењем у нашој општини у којој у појединим деловима града месецима влада мркли мрак, док у другим светиљке сијају нон стоп.

„Након спроведеног тендера за замену уличне расвете савременим лед светиљкама, јуче је потписан уговор са међународним конзорцијумом који се једини пријавио на овај тендер. Конзорцијум чине три фирме: „Јавна расвета“ из Љубљане, аустријска фирма „Минел Шредер“ са седиштем у Београду и „Електрволт“ из Ваљева. Уговором је предвиђена замена око 2.700 сијалица које тренутно постоје на територији Општине. Укупна вредност пројекта је око 60 милиона динара, што ће бити отплаћено у наредне три године, буквално из уштеде ће се плаћати инвестиција“ – каже члан Општинског већа Едиб Кајевић и напомиње да ће се заменом сијалица остварити уштеда од око 70 одсто у потрошњи електричне енергије.

Едиб Кајевић, члан Општинског већа

Кајевић истиче да ће за реализацију овог пројекта бити утрошена средства која су буџетом намењена за утрошак електричне енергије за уличну расвету и само одржавање система.

„Ми смо до сада на годишњем нивоу издвајали око 20 милиона динара за утрошену електричну енергију, а ако на то додамо трошкове за одржавање, то је рата коју ћемо плаћати за трошкове увођења лед расвете“ – истиче Кајевић и напомиње да је посао поверен фирмама које су референтне и које су овај посао већ урадиле у Новој Вароши.

Почетак радова требало би да буде 15. септембра, а рок за завршетак је крај децембра. Кроз овај пројекат требало би да се успостави и боља контрола потрошње електричне енергије.

„Ми имамо тај проблем око мерних места односно око очитавања потрошње, тако да ћемо да видимо да ли је могуће што ефикасније спроводити ту контролу потрошње електричне енергије тако да ћемо кроз овај пројекат све то уобличити како би на крају године, надам се, добили савремену уличну расвету са врло јасном контролом потрошње електричне енергије, као и потрошње буџетских средстава за ту намену“ – закључује Едиб Кајевић.

Потписаним уговором међународни конзорцијум даје гаранцију у трајању од седам година, колико ће и бесплатно одржавати нови систем расвете.

Подели на мрежама

Повезани чланци