Лим наставља да расте – у току ноћи прећи ће коту ванредне одбране од поплава (ВИДЕО)

Лим наставља да расте – у току ноћи прећи ће коту ванредне одбране од поплава (ВИДЕО)

Штаб за ванредне ситуације Општине Пријепоље прогласио је ванредну ситуацију на делу територије општине који обухвата месне заједнице Пријепоље, Бродарево, Ивање и Велика Жупа. Ванредна ситуација је уведена због обилних кишних падавина и спровођења оперативних мера заштите и спасавања.

Лим је почео да надолази ноћас због обилних падавина у Црној Гори и до 15 сати је водостај порастао за више од 175 центиметара (са 98 цм у поноћ на 275 цм у 15 часова). Нешто пре 11 сати је пређена граница редовне одбране од поплава од 200 цм, а надлежни очекују да ће у току ноћи вода прећи и коту увођења ванредне одбране од поплава, која износи 300 центиметара. Јутрос су радници фирме „Хидротан“ почели да постављају мобилну заштитну баријеру од поплава на обалоутврди у Шарампову, по налогу ЈВП „Србијаводе“ и оно ће бити завршено данас. У току дана ће се сагледати и могућност за убрзани завршетак радова на изградњи земљаног насипа у Бродареву, који је већим делом урађен, али не до краја.

Због целокупне ситуације данас је одржана хитна седницу Штаба за ванредне ситуације на којој је уведена ванредна ситуација на делу територије општине Пријепоље, која обухвата месне заједнице Пријепоље, Бродарево, Велика Жупа и Ивање. Ово је урађено због обилних кишних падавина и спровођења оперативних мера заштите и спасавања, рекао нам је Изудин Шантић, председник Привременог органа Општине Пријепоље који обавља и функцију комаданта Штаба за ванредне ситуације.

Комунална инспекција је поставила упозоравајућу траку на терену ОРСИ, који је оштећен у поплавама које су општину Пријепоље погодиле крајем прошле и у јануару ове године. Такође, инспекција ће обићи угоститељске објекте који имају терасе изнад речне обале и упозорити их да их не користе док се вода не повуче. Ако вода настави да расте вероватно ће у току ноћи бити забрањен пролаз преко Висећег моста. Такође, из Штаба за ванредне ситуације апелују на грађане и грађанке, а нарочито на децу, да не прилазе лимским обалама. Све надлежне службе, које имају задатке у одбрани од поплава, стављене су у стање приправности, речено је на Штабу, из којег апелују и на људе чији су стамбени и помоћни објекти у близини Лима да прате стање и предузму на време мере у заштити сопствене имовине. Да невоља не иде сама побринуо се снег који је почео данас да пада и отежао саобраћај на свим путевима. На државним путевима уведен је први степен приправности, а зимска служба је на терену, рекао је Шантић. Колико ће штете причинити поплавни талас у општини Пријепоље зависиће највише од падавина у Црној Гори у којој је Лим у порасту током целог дана. Поплаве су Пријепоље погађале у новембру прошле године, када је вода достигла 327 центиметара у Пријепољу, затим у децембру, када је ниво био 333 центиметара, а највише штете причињено је у јануару ове године. Ванредна ситуација била је проглашена 18. јануара, а Лим је у том поплавном таласу достигао коту од 380 центиметара. Највише штета су тада претрпели житељи Залуга, Ивања и Бродарева.

Према последњем извештају Републичког хидрометеоролошког завода водостај Лима у Пријепољу у 17 сати био је 297 цм.

Подели на мрежама

Повезани чланци