Мали кућни експерименти у ОШ „Владимир Перић Валтер“

Мали кућни експерименти у ОШ „Владимир Перић Валтер“

У чему има више витамина Ц у лимуну или поморанџи? Како препознати да ли је воће и поврће додатно обојено, чему служи љуска јајета, како направити биопластику и како изоловати ДНК у кућним условима – показали су кроз експерименте ученици и ученице 8. разреда ОШ „Владимир Перић Валтер“ на јавном часу биологије. 

Мали кућни експерименти, како је назван јавни час биологије у ОШ „Владимир Перић Валтер“ показао је велике могућности примене науке у пракси. Комбинација теорије и праксе, чак и у кућним условима, изван лабораторије, показала се као најбоља метода учења. 

Као што сте могли видети, све што смо користили у овим експериментима се може наћи у кући, чак и повидон јод и алкохол који служе за дезинфекцију и користили смо кучно посуђе, а не лабораторијско посуђе из кабинета хемије. Ученици су могли да виде како се боји воће и поврће, како да направе лава лампу, на који начин могу одредити колико има витамина Ц у поморанџи и лимуну, како да одреде да ли је нешто базна, кисела и ли неутрална средина. Бавили су се и тиме како могу из млека да добију пластику из млека која је биоразградива и оно што је био најсложенији оглед је било изоловање ДНК у кућним условима – објашњава наставница биологије Биљана Бојовић.  

Часови биологије и откривање малих научних „тајни“ било је веома занимљиво и онима који су посматрали, нарочито ђацима 4. разреда издвојеног одељења у Залугу који су присуствовали часу, као и онима који су изводили експерименте. Преобимни програми из овог предмета донекле ограничавају могућност часова на отвореном, али су они свакако корисни у усвајању знања.

Искуство нам говори да деца уживају у оваквим часовима врло радо. Ево одазвали су се данас, иако немају тренутно час они су дошли да прикажу и виде. Тако се лакше и учи и волела бих да имамо више таквих часова и у учионици – додаје наставница Биљана Бојовић.

Цела ова недеље је тематска и разним активностима попут изложби литерарних и ликовних радова и радионица, пројектних, научних, музичих и спортских активности, обележава се 194 годинe најстарије школе у Пријепољу. У петак 5. априла у 15 сати одржаће се хуманитарни продајни базар, а централна свечаност односно, уметничко културни програм почеће у 18 сати у Дому културе.

Више у видеу:

Подели на мрежама

Повезани чланци