Малина 2022: Висока цена, али ниска потражња

Малина 2022: Висока цена, али ниска потражња

Од извоза замрзнуте малине Србија је за осам месеци ове године приходовала 224 милиона евра, што је више у поређењу са претходном годином, иако је извоз опао за 33% у односу на исти период 2021. године, показују подаци Привредне коморе Србије. Општина Пријепоље ове године је од малине приходовала око пет милиона евра, али је род упола мањи него прошле године.

Овогодишња сезона малине Србији је донела нешто више од 90.000 тона рода, док је додатних, око 15.000 тона замрзнуте малине из прошлогодишње бербе, остало непродато у хладњачама. Процене су да је у општини Пријепоље са око 250 хектара засада убрано 1.200 тона малине. У поређењу са претходне две године, приметно је да се принос овог јагодастог воћа сваке године преполови. У 2020. години род малине у пријепољском крају износио је око 4,5 хиљаде тона, док је у 2021. принос био око 2,5 хиљада тона. Смањење рода последица је константног смањења површина под засадима, а према речима руководиоца Службе за пољопривреду општинске управе Пријепоља Ифета Хамзића, један од кључних разлога за тренутно стање је недостатак квалитетног сертификованог садног материјала, који је у просеку стар више од десет година, смањење засада због болести, трошкова производње, недостатка радне снаге, неповољних временских услова, али и експериментисање са различитим сортама које нису за ово поднебље. 

Иако су овогодишње извезене количине малине за трећину ниже него претходне године, укупни приходи су виши пре свега због веће цене, која се ове године кретала од 500 до 650 динара, у односу на прошлогодишњих 420 динара по килограму.

Међутим мања потражња и пад продаје малине из Србије негативно су утицали на пословање хладњача. Један од највећих откупљивача у Пријепољу „Инекс Соколица“ за сада није продао ништа од овогодишњег откупљеног рода. Директор ове фирме, Џемко Јусовић, сматра да је тренутна економска криза у Европи изазвала нестабилности на глобалном тржишту и застој у продаји.

Такође, цена малине по килограму у Пољској и Украјини који су поред Србије највећи светски извозници, је доста нижа. Према информацијама које долазе са иностраних тржишта, очекује се даљи пад цене малине, пре свега због значајнијег пада потражње из САД-а и Западне Европе. Пад продаје се креће између 10% у Француској до чак 40% у Немачкој, тржиштима која купују скоро половину укупне извезене количине замрзнуте малине наводе у Привредној комори Србије.  

Подели на мрежама

Повезани чланци