Манифестација „Севдах уз ружу“ ове године у Бродареву и Пријепољу

Манифестација „Севдах уз ружу“ ове године у Бродареву и Пријепољу

У циљу очувања култа руже и севдаха Дом културе Пријепоље и ове године организује традиционалну манифестацију „Севдах уз ружу“. Иако је изостала подршка Министарства културе и телекомуникација, организатори су решили да се овај културно-забавни програм одржи на две локације, у среду од 19 сати у Бродареву и дан касније, у истом термину у Пријепољу.

„Севдах уз ружу“, као аутентична манифестација коју је Дом културе покренуо у оквиру програма на босанском језику, четврти пут ће на једном месту окупити заљубљенике у ружу и севдах, два веома важна елемента бошњачке културе.

Дом културе и ове године традиционално организује манифестацију „Севдах уз ружу“, како ја волим да је зовем „мирисна манифестација“. Сви је једва чекамо. Иако је изостала подршка ресорног министарства ми смо се потрудили да је организујемо на две локације, у Бродареву и Пријепољу. Мештани Бродарева су на неки начин спречени удаљеношћу и изостанком превоза да присуствују програмима Дома културе па смо се ми потрудили да одемо до њих ове године, што и није први пут – каже уредница програма на босанском језику у Дому културе Пријепоље Емира Ровчанин.

Ова манифестација, која је у Бродареву организована и пре две године, одржаће се на спортским теренима „Јалија“ у среду, са почетком у 19 сати.

Оно што је јако битно јесте да смо имали баш велику подршку Месне заједнице Бродарево и заједничким снагама смо успели да све то организујемо, а надам се да ће сви уживати – истиче Емира Ровчанин.

Дан касније, у четвртак у истом термину од 19 сати у севдаху и посластицама од ружа моћи ће да уживају и Пријепољци и Пријепољке на платоу испред Дома културе. Организатори су се потрудили да обе вечери припреме богат музички програм.

Заиста имамо веома вредне извођаче. То су Весна Хаџић. Она је из Босне и Херцеговине и интерпретаторка је севдалинки уз нама веома добро познатог Ринга Хамидовића, једног од доајена севдаха, а све то уз пратњу виртуоза на хармоници Зорана Павловића Боћанца из Краљева. Све су то људи који иза себе имају импозантне каријере и које наша публика воли. Што се тиче Бродарева, уз Ринга и Весну наступиће и локлани интерпретатор севдалинки Есад Садо Мујезиновић тако да је то још један разлог више да Бродаревци дођу у што већем броју и подрже свог мештанина – нада се Ровчнин.

Обе вечери љубитељи сока и посластица од руже имаће прилику да се упознају са начином њихове припреме, али и да их дегустирају.

Наше вредне мајсторице су се потрудиле да и ове године спреме довољно сока од ружа и слатког које ћемо делити током трајања програма тако да ће то целокупно бити једна лепа и пријатна атмосфера тако да позивам мештане Бродарева вечерас, а Пријепољце сутра вече да присуствују нашим програмима – апелује уредница програма на босанском језику Дома културе Пријепоље.

О култури и традицији Бошњака и култу руже говориће мештани и мештанке Бродарева и Пријепоља, који ће евоцирати успомене на нека давна времена.

 

Подели на мрежама

Повезани чланци