Маша Милеуснић: Трудимо се да мењамо извештавање о насиљу према женама

Маша Милеуснић: Трудимо се да мењамо извештавање о насиљу према женама

Основни задатак Групе Новинарке против насиља је смањење сензационализма и промена извештавања о насиљу над женама у медијима, као и подизање свести да насиље није приватни већ друштвени проблем.

Зато што је и дан данас уврежено мишљење у Србији да је то приватни породични проблеми. Не, насиље је друштвени проблем и тако га треба третирати и једино тако можемо да кренемо пут искорењивања.  Трудимо се да променимо управо ту слику у медијима која је веома штетна, која угрожава жртву, практично свакодневно, да смо морали да реагујемо на тај начин што ћемо се умрежити и организовати. Група броји прко 30 новинарки из различитих медија широм Србије и планирамо да ширимо ту групу у сваки град и место у Србији где раде новинари и новинарке који се баве извешатавањем о насиљу према женама. Отворени смо и за новинаре иако групу углавном чине новинарке јер су и најбројније у редакцијама – објашњава чланица Групе „Новинарке против насиља“  Маша Милеуснић.  

Новинарке против насиља су у свој рад поред медија, укључиле и надлежна министарства, установе и представнике и представнице цивилног сектора. Сматрају да су едукације најважније у заједничкој борби ка искорењивању насиља над женама.

Foto UNDP
Једна од највећих вредности ове групе је управо сензибилизација и едукација новинара скоро свакодневна, кроз комуникацију. Правимо састанке,радионице, семинаре за новинаре и новинарке како извештавати етички, како разговарати са жртвом, њиховом породицом, околином, на лицу места или месту злочина – сматра Маша Милеуснић.

Теме насиља над женама су оне у којима се најчешће крше правила како новинарског кодекса, тако и етичке друштвене норме, због тога ова Група тренутно ради на изради Смерница за извештавање о насиљу према женама.

То су некако природна, људска и морална правила, притом и новинарска правила. Смернице су ослоњене на Кодекс новинара Србије који је наравно слоњен на закон, тако да ту није ништа ново и другачије и не би требало да буде. Не излагати жртву додатно опасности већој него што већ јесте, не угрожавати безбедност ње, њене породице, деце што се свакодневно догађа у медијима, нарочито таблоидним. Мислим да је највећи проблем када је извештавање о женама у насиљу у питању откривање идентитета жртве и њене породице и ми се боримо против тога – каже Маша Милеуснић.

О темама извештавања и представљања жена у медијима можете гледати више у емисији ТВ Форум у среду у 17.15.

Подели на мрежама
Новинарка

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *