„Мед је лек за дуг век“: богата понуда производа 30 излагача

„Мед је лек за дуг век“: богата понуда производа 30 излагача

Традиционална, 14. по реду изложба меда и пчеларских производа, у организацији Удружења пчелара Пријепоља, окупила је највећи број учесника до сада. Велику подршку у организацији пружили су локална самоуправа, Туристичка организација, Дом културе, ПУ „Миша Цвијовић“, као и сами пчелари.

Ми пчелари, као и наше пчелице, вредни и добри домаћини, трудимо се да узвратимо са 100 одсто природним производима, што су и потврдиле анализе рађене на најпрестижнијим институтима у земљи и иностранству. Зато је наш циљ да брендирамо мед са ових простора, односно да га заштитимо ознаком географског порекла – рекао је председник Удружења пчелара Пријепоља Мирсад Хоџић.

Саво Мрдак из Савеза пчеларских организација Србије истакао је да у Србији постоје два проблема када је пчеларство у питању и то су тровања и крађе пчела. Радује чињеница да су пчелари и воћари Пријепоља успоставили сарадњу и да су воћари разумели значај пчела у воћарству, док није забележен случај крађа.

Међу излагачима најбројнији су вишегодишњи учесници, који на манифестацију долазе углавном због дружења и размене искустава са колегама из других градова, а не само због продаје. Купцима су понудили разноврсне производе.

Душан Цмиљановић из Пријепоља, планира да настави породичну традицију бављења пчеларством. Његова породица на манифестацији учествују сваке године, а каже да се највише тражи ливадски и шумски мед са овог подручја.

Дугогодишњи пчелар Марко Мандић удружио је ове године снаге на штанду са Радом Дивац, која је од скоро са супругом почела да се бави пчеларењем.

Марко нас је заразио са једном кошницом, а ја сам искористила ову прилику да изложим и производе које правим са својим пријатељицама у оквиру удружења. Данас је ту слатки програм: слатко, џемови, мед од маслачка, уз наравно, прави мед – каже Рада Дивац.

Радованка Јакшић са својим супругом већ 40 година се бави пчеларством. Осим неколико врста меда, производе и разне комбинације са сувим воћем, семенкама, копривом, мелеме, креме…

Маријан Гојковић из Чачка учествује већ 13. пут, а каже да са пчеларима из Пријепоља има одличну сарадњу.

У оквиру манифестације одржана су и два предавања посвећена болести пчела и лечењу и еколошком пчеларењу. У програму су учествовала и деца из ПУ „Миша Цвијовић“.

Више у видео прилогу:

 

Подели на мрежама
Новинарка

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *