Друштво

,

Особе са инвалидитетом

Медији о слепим и слабовидим – Стереотипи и предрасуде највећи камен спотицања

Медији имају велику улогу у побољшавању положаја слепих и слабовидих у друштву. Медијска слика, када су они у питању, је често искривљена па су у медијима обично приказани као социјални случајеви, што је за многе недопустиво. Боља заступљеност у медијима мора постојати као и већа и јача иницијатива појединца и друштва.

Осим 15. октобра, када се обележава Међународни дан белог штапа или 3. децембра на Међународни дан особа са инвалидитетом  о положају слепих и слабовидих у Србији се ретко када говори и пише. Како кажу, улога медија је немерљива, посебно у разбијању стереотипа и предрасуда о слепим и слабовидим особама, које су и даље највећи камен спотицања.

Медији су ту кључни. Једноставно да се види које су то активности, шта се ради, шта одређене особе са инвалидитетом могу да раде. Другим речима, да људи који не знају нашу проблематику, буду бар колико толико упознати са оним са чиме се ми суочавамо – сматра члан МОСС Новог Пазара Елвир Хаџић.

Председник МОСС Краљева и Врњачке Бање Ранко Вуковић као позитиван пример наводи да се медији све више интересују за неке успешне слепе и слабовиде људе који дају мотив осталим члановима да се остваре у неким областима. Са њим се слаже и Никола Ђорђевић, који је већ годинама на челу градске организације слепих и слабовидих Београда.

Ту пре свега мислим на неке интересантне приче како је неко запослен или како се неко школовао, неке приче за грађане које би биле гледане. Тиме би показали свима да слепе и слабовиде особе раде и нека занимања за која можда грађани не би могли ни да претпоставе да раде, па би можда и дали идеју некоме ко има своју фирму, а плаћа пенале за незапошљавање особа са инвалидитетом, да их управо тим неким емисијама и прилозима мотивишемо да те паре не улажу у те неке државне фондове, већ да плате неку особу која би могла да ради нешто у тој фирми – даје свој предлог Ђорђевић.

Kао што је нужно променити систем и побољшати спровођење постојећих законских регулатива, потребно је утицати и на став људи о особама са инвалидитетом. А то се, према њиховом мишљењу, најбоље остварује путем медија.

Ако се изузетно велика пажња кроз медије посвећује особама са инвалидитетом, онда може да се допре до свести свих грађана и људи о потребама и положају  генерално свих особа са инвалидитетом – сматра чланица и бивша председница МОСС Пријепоље, која обухвата општине Пријепоље, Прибој и Нову Варош Мирсада Шмрковић.

Да ће положај слепих и слабовидих бити бољи, оптимиста је и Ранко Вуковић.

Мислим да, како се наша држава приближава Европској унији и како усвајамо те неке њихове правилнике, све више ће и положај особа са инвалидитетом да буде бољи, а у сваком случају медији су најбитнија карика данас без које се не може, јер ако се нешто не објави као да се није ни десило – закључује Вуковић.

Наши саговорници сматрају да још увек нема довољно сензибилисаних медија и да се, углавном, у медијским садржајима не консултују особе са инвалидитетом. Најчешће примедбе су да ти садржаји најпре са техничког аспекта нису прилагођене особама са инвалидитетом. Слепим и слабовидим особама често то није омогућено зато што не постоји довољна свест о томеколико заправо проблема ове особе имају.

Подели на мрежама
Новинар

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *