Медијска коалиција: Угрожена безбедност новинара у Србији

Медијска коалиција: Угрожена безбедност новинара у Србији

Само последњих дана неколико новинарки и новинара преживљавају јавни линч који се против њих води на друштвеним мрежама, осмишљен и организован у гебелсовском маниру.

Јуче је, само два дана након што је БИРН објавио фотографије које указују на повезаност Андреја Вучића, брата српског председника и Звонка Веселиновића, озлоглашеног бизнисмена са Kосова, уследила оркестрирана кампања на друштвеним мрежама којом се отворено прети уреднику Георгиеву и редакцијама БИРН, ЦИНС и KРИK.

У снимку у ком су злонамерно монтиране изјаве Георгиева, а који је од синоћ доступан на друштвеној мрежи Твитер, Георгиев је означен као „страни плаћеник“, „издајник“ и сарадник албанских и косовских политичара. Додатно, у снимку се користе насловне стране прорежимског таблоида Информер у којима се говори о наводним „уносним пословима БИРН-а“ за стране донаторе, које су доказане као потпуне неистините у судском процесу. У истом клипу таргетиране су и истраживачке редакције ЦИНС-а и KРИK-а. Тонска позадина снимка су сирене за узбуну коришћене током НАТО бомбардовања Србије 1999. године. Након објаве видеа, уследили су бројни коментари који садрже низ увреда и претњи, од којих су неки у међувремену уклоњени.

Истог дана нападнуте су и младе новинарке Сања Kљајић, Вања Ђурић и Милена Поповић, које су на порталу истрага.рс и на фејсбук страници истог портала означене као “Новинарке које су осрамотиле Србију”. Након те објаве, на фејсбук страници Истраге објављени су бројни увредљиви коментари, као и отворене претње смрћу попут: “Стрељати курве”.

Тај текст је објављен поводом документарног филма “Албанке су наше сестре”, који је НДНВ у сарадњи са БИРН- ом Kосова и немачким Форумом ЗФД снимио још 2017. године. Овај најновији серијал претњи показује нам, нажалост, да у делу јавности постоји перцепција да је насиље над професионалним новинарима дозвољено, ако не и пожељно.

Подсећамо, да је од 77 случаја напада и претњи новинарима регистрованих у 2017, 2018. и 2019. години у само дванаест изречена нека врста казне починиоцу. Подсећамо, такође, да се и највиши државни званичници о професионалним новинарима често изјашњавају са ниподаштавањем, а неретко им и сами прете, означавајући их као државне непријатеље.

Плашимо се да у таквој атмосфери медијских неслобода и угрожене безбедности професионалних новинара, урушених институција, раста тензија у друштву и доминације језика насиља у јавном простору кроз режимске таблоиде, последице по друштво могу да буду несагледиве. Медијска и новинарска удружења обавестиће све релевантне међународне организације о ескалацији претњи и угрожености безбедности новинара у Србији који свој посао раде у складу са стандардима и етиком професије.

Београд-Нови Сад-Ниш-Kрагујевац, 18. април 2019.

 

Kоалиција медијских и новинарских удружења:

Независно удружење новинара Србије

Независно друштво новинара Војводине

Асоцијација независних електронских медија

Пословно удружење Локал прес

Асоцијација онлајн медија

Асоцијација медија

Подели на мрежама
administrator

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *