Међународни дан белог штапа – Неприступачно окружење, образовање и запослење највећи проблеми

Међународни дан белог штапа – Неприступачно окружење, образовање и запослење највећи проблеми

Савез слепих Србије, заједно са својим локалним организацијама и установама за слепе, и ове године обележава 15. октобар, светски Дан белог штапа са циљем да се укаже на бројне проблеме са којима се свакодневно сусрећу слепе и слабовиде особе у нашој земљи. Због епидемолошке ситуације ове године изостала је шетња чланова и чланица Међуопштинске организације слепих и слабовидих Пријепоља, која је требло да буде одржана у Прибоју.

Бели штап представља симбол слободе, независности, самосталности и поверења, јер омогућава слепој особи да се креће слободно и сигурно. Корисници белог штапа свакодневно се суочавају са проблемом неприступачног окружења, што укључује не само приступ јавним објектима, већ и приступачну саобраћајну инфраструктуру и небезбедне тротоаре.

Образовање је још један од проблема са којима се суочавају слепе и слабовиде особе, посебно кад је реч о ученицима у инклузивном образовању. Резултат инклузивног образовања не сме бити само да дете оштећеног вида остане у кругу породице, него да стекне самосталност која ће му омогућити да функционише независно од породице и да се оствари као равноправан члан друштва у коме живи.

Један од највећих проблема представља запошљавање, посебно високо образованих слепих особа. Стварањем услова за запошљавање слепих остварује се темељно право које има сваки човек – право на егзистенцију

Ове године Међуопштинска организација слепих и слабовидих Пријепоље, која окупља чланове и чланице из Пријепоља, Прибоја и Нове Вароши није организовала традиционалну шетњу поводом Међународног дана белог штапа, због епидемиолошке ситуације и здравља корисника.

Подели на мрежама
Новинар

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *