Међународни дан мира – дан ненасиља и прекида ватре?

Међународни дан мира – дан ненасиља и прекида ватре?

„Нека мир превлада на Земљи, бар један дан мира и ненасиља“ – тако гласи универзална порука 21. септембра, Међународног дана мира, а све земље и народи позвани су да славе мир и дају допринос да он овлада светом. Овај дан у години резолуцијом Уједињених нација одређен је као дан ненасиља и прекида ватре. У светлу садашње ситуације и догађаја у свету, чини се да нам је мир потребнији него икад.

Иако је данашњи дан Генерална скупштина Уједињених нација још 1981. године прогласила за Међународни дан мира и обавезала свет да тај дан у години бар мисли о миру, према вестима које 210-ог дана ратних сукоба стижу из Украјине, чини се да лидери држава од звецкања оружја нису чули традиционaлни звук звона и минут ћутања, тачно у подне из зграде УН-а у Њујорку. Економску кризу, узроковану дестабилизацијом мира на глобалном нивоу, осећају и грађани и грађанке Пријепоља који сматрају да је мир у данашњем времену од непроцењиве важности.

Мир не значи искључиво одсуство сукоба и насиља мањих или већих размера – мир представља трајне напоре који се улажу у развој друштва и појединаца. Лични мир и слобода појединца важни су колико и колективни.

Мир и благостање се сматрају најузвишенијом мисијом сваког модерног друштва. А данашњи дан би требало да континуирано подсећа на потребу јачања мировних идеја међу свим људима и народима.

Анкету са грађанима и грађанкама Пријепоља погледајте у видеу:

Подели на мрежама

Повезани чланци