Међународни дан особа са инвалидитетом – једнака права за све

Међународни дан особа са инвалидитетом – једнака права за све

Међународни дан особа са инвалидитетом обележава се сваке године  3. децембра како би се промовисало њихово пуно и равноправно учешће и предузеле мере за укључивање у све аспекте друштвеног развоја. То је прилика да се скрене пажња светске и  домаће јавности на једну од највећих маргинализованих група и на бројне проблеме са којима се она суочава због неједнаких друштвених могућности.

Национална организација особа са инвалидитетом Србије је репрезентативна организације која заступа интересе око 800.000 особа са инвалидитетом и њихових законских заступника, окупљених у 14 Савеза особа са инвалидитетом у чијој мрежи је више од 450 локалних удружења. И поред помака, особе са инвалидитетом у Србији и даље не уживају довољно права која би им омогућила пуну једнакост и укљученост у све друштвене токове.

Свесни смо чињенице да сви ми заступници особа са инвалидитетом и сви који смо активни у инвалидском покрету улажемо велике напоре да се унапреди положај, да резултате нашег рада осете на својој кожи у свакодневном животу све особе са инвалидитетом. Али, брзина тих реформи и промена не иде увек оноликом брзином колико би ми то желели – каже извршна директорка Националне организације особа са инвалидитетом Србије Иванка Јовановић.

Њихови приоритети су измена и допуна или доношење новог Закона о социјалној заштити.

Пре свега у контексту даљег развоја сервиса подршке и унапређења постојећег како би се они равномерно примењивали на целој територији Републике Србије, али и у смислу побољшања социо економског положаја особа са инвалидитетом пре свега кроз повећање туђе неге и помоћи, јер је то додатак који јесте намењен особама са инвалидитетом како би могли да плате услугу помоћи за обављање свакодневних активности и како би могли да нормално функционишу, да се образују, да раде…другим речима да живе самостално и да се осећају као равноправни чланови овог друштва – истиче Иванка Јовановић.

Један од циљева је и доношење Закона о организацијама особа са инвалидитетом.

Организације заступају интересе, врло често пружају и услуге, али оно што је још битније оне окупљају чланове, мобилишу, информишу, јачају њихове капацитете, едукују, разбијају предрасуде…И без јаких организација особа са инвалидитетом мислим да нема никаквог смисла говорити о унапређењу положаја особа са инвалидитетом, а ни наде да ће се то догодити – закључује Иванка Јовановић.

Међународни дан особа са инвалидитетом – 3. децембар, проглашен је од стране Уједињених нација 1992. године од када се обележава у целом свету. Ове године обележиће се под слоганом Трансформативна решења за инклузиван развој: улога иновација у подстицању приступачног и праведног света“.

Подели на мрежама

Повезани чланци