Међународни дан жена на селу – раде и стварају, али рад недовољно признат и плаћен

Међународни дан жена на селу – раде и стварају, али рад недовољно признат и плаћен

Економски и друштвени положај жена на селу, недостатак путне и комуналне инфраструктуре која отежава свакодневни живот, неприлагођеност пољопривредних конкурса потребама и могућностима жена, сарадња са локалном самоуправом – биле су теме састанака који су организовали Форум жена Пријепоља и Удружење жена “Каменогорке” из Камене Горе поводом 15. oктобра – Међународног дана жена на селу.

Већина жена на селу, иако са великим бројем обавеза, није формално запослена, често и без регулисаног здравственог и пензијског осигурања, као и без власништва над земљом или некретнинама што их ставља у веома неповољан положај у друштву. Ситуацију погоршава и недовољно развијена путна, комунална инфраструктура, услуге превоза као и отежан приступ здравствено-социјалним услугама.

Немамо аутобус, немамо продавницу, немамо апотеку, немамо чак ни медицинску сестру у амбуланти у Каменој Гори, имали смо, али су је због пандемије повукли у Ужице и сад наше здравље зависи од других околности. Молимо општину Пријепоље, да би побољшали наш живот, да успоставе ту везу Пријепоље –Камена Гора, коју су укинули пре неку годину, не мора сваки дан, али да омогуће људима одлазак код лекара, у продавницу, на пијацу, да би могли да продају своје производе, да би жене побољшале свој положај – истиче председница Удружења „Каменогорке“ Ирина Глушчевић.

Самим тим, што је жена и мајка и домаћица и ради све обавезе напољу које постоје на селу, за сав тај рад и обавезе које има заслужује један лични доходак, без обзира да ли је запослена или не, јер је она то већ зарадила – сматра Славица Средојевић.  

Неприлагођеност појединих пољопривредних конкурса потребама и могућностима жена које живе на селу, информисаност и сарадња са локалном самоуправом, истакнути су као проблеми чије решавање би побољшало положај жена на селу.

Обавештавање преко председника Савета месних заједница осталих у селу или преко сајта општине је слабо. Не можемо сви, иако живимо у 21. веку, имати интернет, неко нема сигнал, немамо често струје, немамо ни времена да пратимо новости, тако да мислим да је слаба информисаност и сарадња са локалном самоуправом – каже  Вања Пушица из Косатице.  

Да се жене данас носе са великим бројем обавеза и изазова сматра и чланица Општинског већа Душка Бајић и истиче да је за успостављање сарадње људи на селу и локалне самоуправе неопходан функционалан систем.

Мислим да су предлози које су изнеле жене конструктивни за неки будући плански развој, али се из разговора види једна проблематика недовољно доброг функционисања система, односно постављања и организацији месних заједница. Проблеми са одређених месних заједница требало би прво да дођу прво до Савета месних заједница, а онда преко њих и до локалне самоуправе – наводи чланица Општинског већа Душка Бајић.

Састанак је одржан  у оквиру пројекта “Економско оснаживање жена на селу“ који Форум жена Пријепоља и Удружење жена “Каменогорке” из Камене Горе реализује уз подршку Министарства за људска и мањинска права и друштвени дијалог у оквиру програма „Спровођење антидискриминационих  политика у Републици Србији за 2021. годину“.

Подели на мрежама
Новинарка

Повезани чланци