Михаило Гордић о раду Савеза глувих и наглувих Србије

Михаило Гордић о раду Савеза глувих и наглувих Србије

Савез глувих и наглувих Србије основан је 1944. године. Окупља 47 локалних организација из Србије. Члан изршног одбора Савеза је Михаило Гордић који је приликом посете Телевизији Форум говорио о активностима ове  организације.

У нашем раду се тренутно базирамо на побољшању положаја глувих и наглувих особа, да се измени правилник о помагалима за глуве и наглуве особе на основу Закона о пензијском и инвалидском осигурању. Боримо се ,такође, за образовање глувих особа, да свака школа има адекватан приступ за глуву децу. Наравно, у плану су нам и подршке за родитеље глуве деце. Оно што бих нагласио и и на шта смо врло поносни је да су у Савезу глувих и наглувих Србије ангажовани и раде само глуви људи. До сада, уназад 30 година, интересе глувих особа заступали су чујући људи. Садашња председница Арнела Дураковић је управо из Пријепоља. Рођена је овде, а удата је у Ужицу и поносан сам што могу да кажем да је она наша председница -каже члан ИО Савеза глувих и наглувих Србије Михаило Гордић.

Поред Савеза интересе глувих и наглувих заступа и Градска организација глувих Београда као најстарија друштвено – хуманитарна организација инвалида у нашој земљи, која јеоснована 1926.године. Своје деловање остварује у складу са утврђеним циљевима и задацима одређеним Статутом и програмима. Гордић је потпредседник ове организације.

Пружамо различите видове подршке, спроводимо бројне активности у виду правне помоћи, приликом запошљавања, услуге превођења и ангажовања тумача за знаковни језик. Такође, имамо и видео релеј центар где се пружају услуге превођења путем видео линка. Остварујемо и врло добру сарадњу са различитим институцијам – истиче Михаило Гордић.

Када је у питању примена Закона о употреби знаковног језика, који је усвојен 2015. године, Савез је у сарадњи са УНДП у Србији организовао истраживање које је за  циљ имало да се сагледа каква је пракса након његовог усвајања. Гордић је био члан истраживачког тима.

Закључци са овог истраживања нису добри и не говоре о добром положају глувих и наглувих особа у Србији. Постоје бројне баријере и изазови, нејасноће приликом примене самог закона који се тиче права глувих и наглувих особа. Нека права нису јасно дефинисана, не постоје квалитетни тумачи за знаковни јези. Нека препорука је да на једног тумача иду три глуве особе, а по нашим подацима 12 хиљада глувих особа у Србији на 30 тумача који тренутно раде, представља једну алармантну ситуацију. На основу овог истраживања, за које мислимо да ће представљати једну полазну основу,организоваћемо да у самој радној групи за унапређење положаја особа са инвалидитетом имамо неког утицаја и да ће се на тај начин решавати положај глувих и наглувих у Србији – сматра Михаило Гордић.

Према речима Михаила Гордића глуве и  наглуве особе из Пријепоља тешко могу да постану чланови Савеза  зато што у Пријепољу не постоји Удружење глувих и наглувих. Тренутно је Удружење глувих и наглувих Златиборског округа центар за овај део Србије. Они који  желе да буду делегирани у скупштину Савеза глувих и наглувих Србије морају бити активни у локалној организацији минимум пет година, а морају добро познавати и знаковни језик.

Подели на мрежама
Новинар

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *