Михољски сусрети пријепољских села – обичаји, култура и оригинални производи овог краја

Михољски сусрети пријепољских села – обичаји, култура и оригинални производи овог краја

Михољски сусрети пријепољских села – манифестација на којој су представљени обичаји, култура и аутентични производи овог краја одржани су у Косатици у суботу 16. октобра. Пријепоље је једна од 68 општина у Србији у којој су се уз подршку Министарства за бригу о селу одржали први овакви сусрети.

Речима да се увек у добру сабирамо, саберемо све што је добро и направимо планове за све успешно на овом простору, Епископ милешевски г. Атанасије, благословио је прве Михољске сусрете пријепољских села у Косатици.

Да се угледамо на творца који је прелепо створио овај простор и да та лепота се сачува начим добрим мислима, добрим намерама и делима и да се увек у добру сабирамо – додао је Епископ милешевски г.Атанасије .

Да су овакве манифестације начин да села оживе и да у томе морају имати подршку и државе и локалне самоуправе истакао је председник општине Пријепоље Владимир Бабић.

Свака кућа и свако газдинство су за нас тврђава и неизоставан задатак да наставе да живе и да им омогућимо да на селу имају бар сличне услове као у граду. Не може пут одједном стићи у сва села, не можемо отворити све школе, али хајде за почетак да сачувамо села која живе као што је Косатица, да нам се и она не угаси. Да дамо све од себе да нам се више ниједна породица не исели из Пријепоља и да стварамо боље услове –рекао је Бабић.

Повезивање подзлатарских села двеју суседних општина, за председника општине Нова Варош Радосава Васиљевића, један је од заједничких приоритета државе и локалних самоуправа. 

Када се уради овај пут за који смо се сви залагали од манастира Милешеве до манастира Водене пољане бићу једнако срећан као и да је отворен пут до водене пољане са наше стране Златара и када пут у дужини од 14 км споји ова домаћинска села.

Подсећајући на мере подршке кроз оснивање задруга, набавке минибусева и куповину кућа на селу, које Министарство за бригу о селу спроводи у последњих годину дана, државна секретарка Снежана Петровић званично је отворила  прву овакву манифестацију у Пријепољу.

Ми смо невелико министарство, још увек у оснивању, али смо показали велику вољу да се окренемо ка малом човеку на селу и да прву помоћ пружимо ту  и нађемо оно што је најпотребније и олакшамо живот, и то ћемо чинити и наредних година у све већем обиму. Данас смо ту да сусрети заживе традиционално поново и да се сваке године у здрављу и весељу срећете од најмлађих до најстаријих да се такмичите и радујете. Да најпре пуцате од здравља, а онда и од резултата – додала је Снежана Петровић.

Домаћинска здравица, надметања  у певању извика, наступи инструменталиста и фолклорног ансамбла, спортска такмичења, избор најбољег рабаџије, али и најбољих сланих и слатких посластица овог краја употпунили су манифестацију и упркос лошем времену испунили очекивања присутних и организатора.

Наша основна жеља је промоција села, а поред тога да нам председник државе обећано и испуни, а то је путни правац од Милешеве до Водене пољане, и надам се да ћемо овом манифестацијом доћи до тога. Више сам него сигуран да би ми тиме пружили шансу људима да се врате – истакао је председник Савета МЗ Косатица Горан Лововић.

Будућност манифестације је извесна, сматрају организатори, а подршка Министарства је била само подстрек за одржавање. 

Сада када смо видели колики је одазив наших пријатеља и наших мештана овде из Косатице, из свих крајева су се почели људи јављати, ми смо тај буџет и средства Министарства премашили, тако да мислим да ту неће бити проблема. Само да нас буде што више и на манифестацији и овде у селу – рекао је члан организационог одбора Иван Љујић.  

Опширније о манифестацији извештаваћемо и наредних дана на ТВ Форум и порталу Форуминфо.  

Подели на мрежама
Новинарка

Повезани чланци