Миленко Дробњак из Бабина: Од сточарства може да се живи, мука је лош пут

Миленко Дробњак из Бабина: Од сточарства може да се живи, мука је лош пут

Стицај животних околности приморао је Миленка Дробњака да се врати у родне Бабине, где му је сада сточарство главно занимање. У његовој причи препознаће се многи, који знају шта је лепота, али и мука живота на селу, где је човек свој на своме, али далеко од многих добробити модерног живота у граду.

Прошла је деценија како се Миленко Дробњак вратио у родне Бабине и бабински засеок који се управо тако и зове – Засеок. Толико времена је провео и у престоници, у коју је отишао за послом са 23 године. Радио је у београдској „Геосонди“ непуних десет година а потом се, због затварања фирме и мајчиног лошијег здравственог стања, вратио у родно село.

Сточарством се његова породица бавила и раније, али је он повећао број грла, што им некад није било потребно, каже Миленко, јер се живело од других ствари, а сви осим мајке су били запослени. Тренутно има око 80 оваца, од чега 60 уматичених, и три краве. Штала је пуна јагњади.

Да би прехранио стоку, за пашу и кошење Миленко користи скоро 40 хектара своје и уступљене, рођачке и комшијске земље. Све постиже сам, али се ситуација мења кад дође време косидби. Тада му у помоћ прискачу брат и сестрић.

Док су јагњад ишла за два евра по килу није га било нигде, вели Миленко. Сад, кад је цена више него дуплирана, зна за шта се целе године мучи. Међутим, иако су му јагњад надалеко чувена по квалитету и свако ко дође да их купи види где су и како гајена, ни тај посао не иде лако. Макадамски пут до Засеока је у лошем стању већ годинама, и ништа се не предузима да се то стање промени, каже Дробњак.

Лош пут отежава и долазак ветеринара до домаћинства Дробњака, што је највећи проблем у сезони тељења крава и јагњења оваца. Значајну помоћ представљају државне субвенције за уматичена грла, које се редовно исплаћују, каже Милeнко, који непрестано улаже у механизацију и побољшање услова за бављење сточарством. Тако је направио и нову шталу за овце и јагњад. Али је пут превелика инвестиција за њега, па апелује да локална самоуправа погледа мало и ка овом делу општине Пријепоље, где није сам и где има и других домаћинстава која се баве сточарством.

Како је и домаћинству Дробњака у Бабинама погледајте у видео прилогу:

Подели на мрежама

Повезани чланци