Милешевском културном клубу „Свети Сава“ додељена велика награда Задужбине „Родољуб Нићифоровић“

Милешевском културном клубу „Свети Сава“ додељена велика награда Задужбине „Родољуб Нићифоровић“

Ђаци, студенти, наставници, хуманисти, представници научних, културних и образовних институција сви на једном месту. Окупила их је Задужбина Родољуба Нићифоровића, човека који је сву своју имовину стечену радом у Француској завештао свом роду. Задужбина је основана пре три године, а хуманитарни рад Нићифоровић је започео још 1999. године у сарадњи са супругом Шантал и пријатељима из Француске, кроз Асоцијацију „Сена и Сава“. За 19 година преко ове Асоцијације, бесповратно, подељено је преко 5 500 стипендија у износу од преко 190.000,00 евра.

Родољуб Нићифоровић и Зоран Малешић

„После Гимназије ја сам изгубио једну годину пре него што сам уписао Економски факултет, јер нисам имао пара. Радио сам у Текстилној фабрици „Рашка“ у три смене… На студије сам пошао кад сам добио стипендију од општине Нови Пазар. Ја то памтим и у неку руку враћам дуг крају и општини…“, каже Родољуб Нићифоровић.

Ове године наградни фонд од 12.000,00 евра, одлуком Управног одбора Задужбине, подељен је успешним ученицима и ученицама и њиховим наставницима, хуманитарним организацијама и појединцима, образовним и културним институцијама. Међу добитницима велике награде оснивача ове године је и Милешевски културни клуб „Свети Сава“ из Пријепоља.

„…Милешевском културном клубу је драго ово признање. Задужбинарство је некад било развијено што, нажалост данас није случај. Отуда је активност Задужбине Родољуба Нићифоровића значајнија…као и што мислим да је награда дошла у праве руке јер Милешевски културни клуб више од две деценије ради на ползу српског народа“, рекао је председник УО МКК „Свети Сава“ Зоран Малешић.
Девиза Асоцијације“ Сена и Сава“, која стипендира ученике и студенте, је „Ми помажемо данас-ти памти и сутра узврати слабијем од себе“. Асоцијација је, 29. октобра, окупила талентоване, надарене, изузетне… који су своје умеће показали на годишњем окупљању у Културном центру у Новом Пазару. Сви они су или били или су још увек стипендисти Асоцијације „Сена и Сава“. Награђени су наставници Ениса Кајевић из Новог Пазара и Михајло Мојовић из Рашке и њихови ученици. Донације су уручене основној школи у Постењу и Музичкој школи „Стеван Мокрањац“ у Новом Пазару. Од бројних стипендиста издвајамо сестре Ивану и Невену Јоловић студенткиње економског факултета и Ирфана Шаботоћа, студента медицинског факултета, чији је просек оцена 10.
Међу награђенима су чланови и чланице Удружење психолога и Фестивала младих из Новог Пазара као и „Фонд хуманости“ компаније Вечерњих новости.
Великом наградом Задужбине награђени су и Драгица Премовић, археолошкиња, ауторка преко 50 научно – стручних радова и књиге „Археолошка карта Новог Пазара, Тутина и Сјенице“, Арно Гујон, оснивач хуманитарне организације „Солидарност за Косово“ која од 2004. године реализује бројне хуманитарне пројекте на Косову и Метохији, Ђоко Стојичић, песник и дипломата, Симо Спасић, Удружење породица киднапованих, Момчило Вуксановић, ликовни уметник, Зуко Халиловић, еколошки активиста, Сафија Муратовић, Љиљана Костић, Исмет Буђевац, Милка Милетић и Тахир Делић, хуманитарне раднице и радници.
„…Преко организације „Солидарност за Косово“ организовали смо преко 40 конвоја хуманитарне помоћи у вредности око 3.500.000 евра… Укупна улагања у образовање, здравство, привреду… помоћ манастирима и појединцима прелази милон ипо евра… Награда ми много значи јер долази од изузетног хуманисте …“, каже Арон Гујон.

Родољуб Нићифоровић и Драгица Премовић

„…Гест Родољуба Нићифоровића је невероватан. Других се не сете ни они који имају много више од њега. Не сете се ни они који располажу друштвеним новцем, новцем порезника. Ако се и сете признања додељују по разно разним кључевима…“, каже Драгица Премовић.
У име награђених захвалио је Тахир Делић, који је свој живот посветио решавању проблема особа са сметњама у развоју, а испред општине градоначелник Новог Пазара Нихат Бишевац.

Подели на мрежама

Повезани чланци