Милева Малешић међу седам добитница награде „Анђелка Милић“

Милева Малешић међу седам добитница награде „Анђелка Милић“

На свечаној додели Секција за феминистичка истраживања и критичке студије маскулинитета – СЕФЕМ уручила је признања  добитницама награде „Анђелка Милић у 2023. години. За изузетан и животни доринос који је остварила у стварању знања из области родних и феминистичких студија и њихове примене у женском покрету, као и афиримацији политика родне равноправности у Србији, ове године награду је добила председница управног одбора „Форума жена Пријепоља“ Милева Малешић.

Награда под именом „Анђелка Милић“ установљена је како би се одало признање и сачувала успомена на научни допринос и феминистички активизам акдемкиње, професорке Филозофског факултета и докторке социологије Анђелке Милић.

Награду додељујемо осми пут и додељује се женама које су оствариле допринос како у академској заједници, тако и у активизму и уметности у промовисању феминистичког знања и искуства. На тај начин одајемо признање оним најбољим од нас које су уложиле свој велики труд и које су на неки начин допринеле у трансформацији садашњег друштва – истакла је на додели награда др Лилијана Чичкарић, председница УО СЕФЕМ-а.

Организација СЕФЕМ постоји већ десет година са циљем унапређења знања, положаја, али и препознавања доприноса оних који се залажу за родну равноправност. Награду је ове године добило седам жена које су својим радом допринеле управо овим циљевима у различитим друштвеним сферама у Србији.

Оно што њих спаја су две речи. Једна је да су прве. Прве су покренуле различите пројекте, одређене теме и проговориле на српском језику о тим темама. Друга реч коју бих посебно нагласила је доследност. Свака од њих је годинама и истрајно радила у својим областима и срединама и на тај начин  не само да је унапредила те области већ их је и задужила на један суштински начин. Награда за ову годину показује да имамо пионирке и жене које су јако дуго покушавале и успевале да направе важну разлику у својим срединама, али и изван њих у читавој Србији и Балкану – закључила је чланица жирија др Адриана Захаријевић.  

Овогодишње добитнице су председница УО Форум жена Пријепоља Милева Малешић, Вера Копицл и Силвиа Дражић из организације Реконекција, др Зорана Антонијевић, др Косана Бекер, професорка Факултета политичких наука Катарина Лончаревић, проф. Вера Обрадовић Љубинковић. Награде се додељују уз подршку Агенције УН за родну равноправност и оснаживање жена у Србији.

Подели на мрежама

Повезани чланци