Мини депоније у пријепољским селима

Мини депоније у пријепољским селима

Одлагање смећа у општини Пријепоље није проблем само у центру града и приградским насељима где су постављени контејнери и где ЈКП „Лим“ односи смеће, већ и у сеоским подручјима. Док се отпад из контејнера већ деценијама одлаже на несанитарну депонију Стањевине, мештани и мештанке села сав отпад који имају, углавном бацају у оближње потоке и пале.

Тако на мини сметлиштима сваке куће завршава комунални отпад, али и пластика, гуме, електрични уређаји… Ипак, нису ретки ни они који своје кесе са смећем, аутомобилима превезу до најближег контејнера. Опет са друге стране, има и оних који на путу између града и села, смеће избаце на првој кривини на коју наиђу. Непоштовање своје околине и небрига према очувању животне средине видљиви су на сваком кораку и у самом центру града.

Колико је тешко кесу са смећем убацити у контејнер, вероватно знају они који су у Парку народних хероја, једном од ретких места где малишани могу да се играју и друже, своје смеће оставили на зеленој површини, уз сами контејнер. Ако нам свест о очувању и заштити животне средине не проради сама од себе, мораће кад-тад, јер нас на то обавезују директиве Европске Уније и отварање поглавља 27, које се односи на животну средину и за које се предвиђа да ће нас највише коштати, чак више од 10 милијарди евра.

Подели на мрежама

Повезани чланци