Министарка Ђукић Дејановић: Пријепоље је једно од малих срца Србије

Министарка Ђукић Дејановић: Пријепоље је једно од малих срца Србије

Министарка просвете Славица Ђукић Дејановић обишла је Основну школу „Владимир Перић Валтер“ у којој је новим рачунарима опремљена учионица за предмете Дигитални свет и Информатика и рачунарство. За потребе одржавања наставе из ових предмета, преуређена је некадашња учионица за веронауку.

Информатичка писменост, као један од најважнијих сегменaта у образовању, помаже да се географске раздаљине између сваке школе у Србији смање, а квалитет наставе унапреди. То је напоменула министарка просвете Славица Ђукић Дејановић приликом обиласка Основне школе „Владимир Перић Валтер“, која ће у нову школску годину ући са кабинетом опремљеним са 33 нова рачунара за предмете Дигитални свет и Информатика и рачунарство.

Морам рећи да је у ИТ технологије за образовање у Србији уложено 50 милиона евра. То је заиста огромна сума, а ово је само један мали сегмент. Деца до четвртог разреда имају предмет Дигитални свет који је сада обавезан, док је Информатика и рачунарство предмет за све више разреде. Пријепоље је једно од малих срца Србије, јер ми немамо само једно велико срце, управо захваљујући томе што дигиталне методе учења, дигиталне предности, безбедност која је јако важна приликом коришћења ИТ технологија, мора бити овде као и на сваком другом месту – истиче министарка просвете Славица Ђукић Дејановић.

Недавно је министарка просвете најавила да ће наредна школска година бити година едукације и психосоцијалне подршке и да ће свака школа имати психолога и педагога, који ће тимски радити са наставницима и родитељима. Како ће општине и градови попут Пријепоља одговорити овом плану, с обзиром да у школама нема довољан број овог стручног кадра?

Потрудићемо се да свака школа има довољан број сарадника који ће бити на услузи деци. Тамо где их нема, биће едуковани наставници.

Као и крајем прошле школске године, након масовног убиства у београдској Основној школи „Владислав Рибникар“, и ова школска година ће почети уз присуство полицијских службеника који ће у школама бити пре, за време трајања наставе и након окончања часова у обе смене.

Подели на мрежама

Повезани чланци