Друштво

,

Корона вирус

Млади из Велике Жупе полажу испит солидарности

Да је солидарност изузетно важна у овим тешким тренуцима у којима се налазимо показује група младих људи из Велике Жупе која током ванредног стања дели једнократне пакете помоћи најугроженијим породицама. До сада су поделили око 40 пакета помоћи, а планирају да наставе и даље.

Лазар Шпица и неколико његових пријатеља и комшија из иностранства  током ванредног стања прикупљају средстава за набавку једнократних пакета помоћи најугроженијим породицама. Пакете за сада деле на територији Велике Жупе и Миоске и приградских насеља Миљевићи, Кајевићи и Старо.

Наш мотив је само стање појединих људи који не могу да се запосле, да раде. Плус их ова ситуација додатно омета. Такође, мотивисао нас је и позитиван гест наших привредника који су пре само неколико дана скупили средства за куповину хиљаду пакета које су поделили грађанима у Пријепољу – каже један од иницијатора ове акције Лазар Шпица.

Одлучили су да пакете једнократне помоћи, у виду основних животних намирница, деле вишечланим домаћинствима у којима нико не ради, примаоцима социјалне помоћи и пензионерима са најнижим примањима.

Данас смо поделили око 15 пакета, у прошлој тури је било више од 20, а планирамо да наставимо даље. Следећа акција поделе пакета је већ у среду. Јављају се људи који су ради да дају средства за куповину поклон пакета. Надам се и волео бих да се јави што више људи како би могли током трајања ванредног стања да наставимо са поделом пакета и да будемо ту за грађане којима је помоћ најпотребнија – каже Лазар.

Према Лазаревим речима, њихова жеља је била и да некоме улепшају дан, у чему и успевају

Kао главни разлог истиче хуманост.

Људи су срећни и изненађени. Углавном мисле да су то неке друге организације, политичке, а ретко ко може да поверује да смо се ми, група младића, самоиницијативно организовала како би помогла онима којима је помоћ неопходна. Људима је сада веома тешко. Треба имати у виду то да многи људи не могу да дођу ни до каквог посла, не могу да раде на њивама, доста послова је обустављено тако да не могу да иду ни у дневницу. Надам се да ће им ова наша помоћ бар на тренутак измамимти осмехе на лице и бар на тренутак заборавити на свакодневне бриге – истакао је млади хуманиста из Велике Жупе.

Овим чином млади из Велике Жупе желе да пошаљу поруку и другима да прате њихов пример и буду солидарни са онима којима је помоћ најпотребнија.

Подели на мрежама
Новинар

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *