Мобилно новинарство – тренд и потреба данашњих медија

Мобилно новинарство – тренд и потреба данашњих медија

Мобилно новинарство, у свету већ одавно присутно, све више постаје тренд и у медијима у региону, не само у дигиталним, већ и у великим телевизијским компанијама.

Мобилно новинарство и цела опрема је по питању трошкова много повољнија и прихватљивија за портале и мање медије,  а даје могућност да производе мултимедијалне садржаје , данас толико тражене међу корисницима. Дуги текстови, а да немају ту неку машну или украс , односно, фотофрафију, видео, графику… данас, не држе воду – истиче новинарка Ламија Алечковић.

Паметни телефони и друштвене мреже, отворили су пут и тзв. грађанском новинарству са свим својим врлинама и манама.

Лично, немам ништа против тога јер сматрам да је добро да су се појавили друштвени медији и та технологија која омогућава да свако има нешто за рећи и да има платформу где ће то пласирати. Наша улога је да за разлику од оних који измишљају вести, па данас имамо велики број лажних вести, који приступају некритички према било кавквим догађајима, будемо ти који ће донети проверену информацију направљену тим истим алатима, али ми ту морамо и доношењем тог садржаја публици оправдати постојање новинарства, не само на нивоу квалитета, већ и техничких правила струке што ретко који грађанин може направити, али ми можемо – мишљења је Ламија Алечковић.

Мобилни уређаји, редакцијама су омогућили да уштеде време и људске ресурсе при прављењу споровозних и документарних прича, али и да брзо реагују.

А кад смо код брзовоза и брзих реакција, мобилно новинарство омогућава да од почетка до краја урадите на једном уређају, што значи да кад се догоди нешто на терену ми можемо одмах делити то и на друштвене мреже нашег медија, већ смонтирано или послати у редакцију да би се ставило на страницу или пустило на телевизији. Док са камером ипак треба времена да би се на терену нешто направило или пребацио материјал, тако да ово може бити у неким ситуацијама много брже, објашњава Ламија Алечковић.

Мобилно новинарство омогућава да се допре и до младих који су данас на мрежама и којима је овакав вид пласирања информација ближи од традиционланог новинарског извештавања и платформи.

Подели на мрежама
Новинарка

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *