Мостови Балкана – чувари традиције балканских земаља продефиловали пријепољским улицама

Мостови Балкана – чувари традиције балканских земаља продефиловали пријепољским улицама

Чувари народног изворног стваралаштва из Србије, Црне Горе, Босне и Херцеговине и Бугарске, су у оквиру 14. манифестације „Мостови Балкана“, традиционално уз трубаче прошли главним пријепољским улицама. Дефиле је уједно био и најава централног догађаја на Јабуци, где се окупљају фолклорне и певачке групе и инструменталисти.

На платоу Дома културе одиграно је коло пре и коло после дефилеа улицама Пријепоља, која су била увертира за централни део манифестације на Јабуци, где ће учесници Међународне смотре изворног народног стваралаштва „Мостови Балкана“ представити публици народну традицију и игре својих крајева. Међу овогодишњим чуварима традиције балканских земаља, било је оних који су у Пријепољу први пут.

Могу рећи да је ово много леп град. Очекујемо да ћемо упознати много играча из других држава, друге културе и да ћемо склопити нова пријатељства. За ову манифестацију специјално смо припремили нашу традиционалну игру из нашег града Стамболиског – каже Жанета Иванова из бугарског ансамбла „Траке“.  

Њен колега Манол Драганов додаје да ансамбл постоји од 2008. године, односно, пуних 14 година.

Играмо углавном традиционалне бугарске игре из свих делова земље.

Већини културно уметничких друштава није први пут да се окупљају у Пријепољу на Илиндан, али са собом увек понесу неке нове и лепе успомене.

То потврђују Љубица Матовић и Нејра Чичић из КУД-а Дома културе „Јован Томић.

Ивана Војиновић из КУД-а „Пљевља“, радо се враћа овој манифестацији, док их представници домаћина увек радо дочекују.  

Очекујемо доста нових пријатељстава и пре свега један добар концерт – каже Миња Лучић из КУД-а Дома културе Пријепоље.

Сеада Шахман, чланица КУД-а Гајрет из Сарајева, у Пријепоље долази и због родбинских веза, али увек радо показује своје играчко умеће и на манифестацији „Мостови Балкана“.

Овогодишњој манифестацији требало је да присуствује око 250 учесника, али су учешће отказали гости из Хрватске и Војводине због короне, која је обележила и претходне две године. Упркос околностима које не иду на руку организаторима, идеја манифестације је увек иста.

Сматрамо да је веома важно да првенствено одржавамо добре међуљудске односе између Балканских држава. Осим тога што јачамо везе међу овим државама, ми радимо на очувању културе и традиције свих народа Балкана. На тај начин шаљемо најбољу слику из Пријепоља – истиче директорка Дома културе Пријепоље Адмира Мостарац.

Међународна смотра народног изворног стваралаштва „Мостови Балкана“ почела је у понедељак, 1. августа, вечерњим концертом на платоу Дома културе, на којем су се представиле фолклорне групе и инструменталисти из Србије и земља окружења. 

Организацију међународне манифестације „Мостови Балкана“ Министарство културе и информисања ове године подржало је са 500.000 динара.

Подели на мрежама

Повезани чланци