Мостови Балкана на Јабуци – очување културног наслеђа балканских народа

Мостови Балкана на Јабуци – очување културног наслеђа балканских народа

Након дефилеа главним пријепољским улицама централни догађај манифестације „Мостови Балкана“ одржан је на Илиндан на Јабуци. Чувари народног изворног стваралаштва из неколико балканских земаља представили су публици народну традицију, обичаје и игре из својих крајева.

Манифестација која је посвећена очувању традиције изворног народног стваралаштва и јачању културних веза међу земљама Балкана и ове године је на Јабуци окупила неколико културно уметничких друштава, бројне певачке групе и инструменталисте. Малобројна публика имала је прилику да види и упозна сву раскош традиционалног стваралаштва  Србије, Црне Горе, Босне и Херцеговине, Албаније и Бугарске.

Осим разноврсних кореографија које су извели фолклорни ансамбли, велику пажњу привукле су певачке групе које још увек негују традицију певања из вика, важног дела нематеријалног културног наслеђа Србије. Мостове Балкана већ годинама подржава Министарство културе и информисања, а овом приликом на Јабуци је боравила помоћница министарке културе и информисања Данијела Ванушић, која је и званично отворила ову манифестацију.

Значај ове манифестације је велики, не само за савремено ставралаштво већ и за наше културно наслеђе, односно очување наше нематеријалне културне баштине. Мени је данас велика част што сам овде. Фестивал је изузетно значајан да се очува наша традиција, да се обогати и да се преноси даље, посебно што је ова манифестација међународног карактера и где се виде све сличности и разлике Балкана, али и наше међусобне – каже помоћница министарке културе и информисања за културно наслеђе и дигитализацију Данијела Ванушић.

Четрнаесту годину за редом ову манифестацију организују Дом културе Пријепоље уз подршку општине Пријепоље.

Ово је манифестација на коју је Пријепоље изузетно поносно, јер осликава целокупно културно стваралаштво и традицију ове тромеђе и, уопште, балканаских земаља. Можемо да кажемо да ово јесте обједињавање фолклора и колорита наше различитости, а све нас то упућује на сличности и заједништво, на дружења и размену искустава. Много нам је битно да ово буде једна манифестација препознатљива на целом Балкану, да се њоме поносе људи који као гости долазе код нас овде, али да и ми будемо добри домаћини – рекао је председник Општине Пријепоље Владимир Бабић.

Ни чињеница да су учесници из неколико земаља у последњем тренутку отказали учешће, не умањује квалитет овогодишње смотре.

Имали смо малих потешкоћа јер из Македоније традиционално нико није мога да дође зато што они имају свој празник Илинден на данашњи дан. Из Хрватске смо имали готово сигурне учеснике али су они у последњем тренутку отказали учешће, што због финансијских проблема, што због корона вируса. Упркос томе имамо испуњен тај карактер „балкански“ као што и сама ова манифестација носи назив – каже музички уредник Дома културе Пријепоље Звонко Мандић.

Мостови Балкана су се, након три године одржавања у Пријепољу,  прошле године поново вратили на Јабуку где се централни део манифестације одвијао до 2017. године.

Шта о овој манифестацији кажу поједини учесници погледајте у видео прилогу:

Подели на мрежама

Повезани чланци