„Мостови Балкана“ – више извођача од публике?

„Мостови Балкана“  – више извођача од публике?

Дефилеом свих извођача централним градским улицама, као и претходних година, почела је овогодишња манифестација „Мостови Балкана“. Након шетње, уз пратњу трубачког оркестра Ивана Ђенадића из Нове Вароши, чланови и чланице фолклорних друштава, заиграли су коло на платоу Дома културе, као увод у наставак програма, који је пратила малобројна пријепољска публика. У традиционалној смотри народног изворног стваралаштва учествовала су културно – уметничка друштва, певачке групе, солисти и инструменталисти из Хрватске, Македоније, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Албаније и Србије.

Гордана Стојановић и Зора Савановић из женске певачке групе „Филигран“ из Зрењанина, представиле су се песмама карактеристичним за Банат, а кажу да су Пријепоље и њихов град братски јер је директор њиховог Културног центра Пријепољац.

Ја сам био одушевљен када смо добили позив и радо смо се одазвали да представљамо свој народ. Треба нам што више оваквих манифестација јер се свим срцем осећа бивша Југославија – каже Емин Паревић из албанског друштва из Тузи из Црне Горе.

Први пут на „Мостовима Балкана“ учествовало је и Градско културно уметничко друштво „Пожега“ из Хрватске, које је представило традиционалне плесове и песме Славоније.

Овакве интернационалне манифестације нама много значе јер нам дају публицитет који је потребан да би ми добили финансијска средства. Ми смо добровољно друштво и зависимо од финансијских средстава града и људи, како би успели да сачувамо традицију нашег завичаја – каже Патрик Ружичић из Хрватске.

Теодора Ракић из КУД „Дома културе“ Пријепоље кажу да су као домаћини задовољни бројем друштава и учесника који су се одазвали позиву.

Међу учесницима било је оних који су на „Мостовима Балкана“ први пут учествовали, као и оних који су препознатљив и неизоставан део ове манифестације, а који памте и њене боље дане.

Некада су медији бележили да је на Јабуци било између пет и десет хиљада људи, а сада скоро да има више извођача него публике. Криво ми је што је манифестација пресељена са Јабуке – каже Драго Остојић, члан изворне певачке група „Јабука“.

Смотра је окупила извођаче различите животне доби, а осмогодишњи члан пријепољског друштва, Иван Брашњевић, који се фолклором бави већ четири године, најмлађи је учесник овогодишње смотре.

У ревијалном делу манифестације, која се од прошле године организује у оквиру обележавања Дана општине Пријепоље, наступила је Ана Бекута.

Опширније у видео прилогу:

 

Подели на мрежама
Новинарка

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *