Може ли локација Дубоки До да буде решење проблема одлагања отпада у Пријепољу, Прибоју, Новој Вароши и Сјеници?

Може ли локација Дубоки До да буде решење проблема одлагања отпада у Пријепољу, Прибоју, Новој Вароши и Сјеници?

Како надлежни у општинама све ређе помињу Регионалну депонију Бањица као решење проблема одлагања комуналног отпада у ове четири општине, Мирсад Мустајбеговић каже да је прави тренутак да се промени одлука и да се финансијска средства усмере на локацију Дубоки До, за коју је он још 2003. године добио решење од Општинске управе којим је добио сагласност за селекцију отпада.

Мирсад Мустајбеговић

„Ако је већ дошло до застоја у изградњи Бањице, логично би било потражити решење проблема на локацији број два која је елаборатом оцењена веома слично као Бањица и налази се у њеној непосредној близини, на око три километра. Више пута сам се обраћао власти, чији представници су увек говорили да то не могу без министарства што због средстава, што због одобрења и то се провлачило до данашњег дана“ – каже Мирсад Мустајбеговић и напомиње да сада излази у јавност зато што верује да је на чело надлежног министарства дошао човек који је годинама укључен у ову  проблематику и који би требало да утиче да се ова идеја коначно реализује.

Мустајбеговић истиче да осим неопходне инфраструктуре, има и елаборат који су урадили стручњаци Института „Кирило Савић“, а спреман је на сваки договор што се тиче продаје или издавања у закуп.

Како изградња регионалне депоније прелази надлежности општине, Мустајбеговић је контактирао надлежно Министарство. Министар за заштиту животне средине Горан Триван обећао је Мустајбеговићу да ће се укључити у постојећи проблем у Пријепољу и покушати са њим и представницима општинске власти да нађе решење.

Наш саговорник каже да је најбоље да стручњаци процене да ли је његова парцела од око три хектара задовољавајуће величине, као и колико је новца неопходно за улагање.

Мирсад каже да има свој интерес у уступању земљишта за изградњу депоније, али да је он минималан у односу на оно што град добија. По активностима које је предузимала претходна власт, а и актуелна, рекло би се да се од Бањице одустало. Претходна власт решење је видела у одвожењу смећа на регионалну депонију Дубоко у Ужицу, а нова власт у изградњи трансфер станице у Струговима, одакле би се смеће такође одвозило на депонију у Ужице. Да ли локација Дубоки До отвара нове дилеме и нуди нове могућности?


Подели на мрежама

Повезани чланци