Можемо ли Пријепоље очистити од дивљих депонија?

Можемо ли Пријепоље очистити од дивљих депонија?

Може ли се Пријепоље очистити од дивљих депонија? Да ли је улагање у санирање и чишћење сметлишта сизифовски и узалудан посао или се поред физичког уклањања мора улагати у још нешто – боље услове за одлагање отпада и промену свести? Пре две године на територији општине Пријепоље очишћено је 29 дивљих депонија, а ове године локална самоуправа ће уложити око три милиона динара за санирање депонија на још десет локација.

Према подацима Агенције за заштиту животне средине, јавна комунална предузећа су током 2021. године очистила 1.170 локација у Србији на којима су се налазиле дивље депоније, од којих су неке чишћене и по 20 пута, али су депоније поново формиране на 987 истих локација.

До пре две године дивља депонија код Беговог моста је санирана и пресипана неколико пута, али би опет ницала нова на истом месту.  Ова депонија је била једна од 29 дивљих депонија у општини Пријепоље са којих је очишћено око 90 тона отпада у шта је тада уложено око 5, 5 милиона динара опшптинских и средства Министарства заштите животне средине.

Таман кад смо помислили да позитивни примери савесног понашања могу да опстану, 30-ак метара ниже низ пут, затекли смо нову депонију препуну грађевинског, кланичног, кабастог и комуналног отпада. Тешко је проценити да ли на њој смећа има мање или више него пре две године, али се са ње шири исти смрад. Очигледно да се лоших навика теже одрећи него навићи на боље и чистије.

Ове године, општина Пријепоље од Министарства заштите животне средине добила је око два милиона динара, а уложиће и додатних 730 хиљада у санирање дивљих депонија на десет локација.

Процењена количина отпада на тим локацијама је око 890 метара кубних, а уклањањем тог отпада смањиће се лош утицај на земљиште, ваздух и воду. Тих десет локација нажалост није коначан број, наша општина заузима велику површину, разуђена је и брдско планинског карактера тако да у руралним деловима, отпад се нажалост одлаже у потоке и то угрожава даљи ток воде – истиче  члан Општинског већа Његош Јањушевић.  

На претходно очишћеним локацијама није било поновног бацања смећа, па како Јањушевић тврди, комунална инспекција није писала казне, али су после више година написане две казне за бацање на другим, новим  локацијама.

Користим ову прилику да позовем становништво да и сами пријаве комуналној инспекцији неке локације на којима се одлаже отпад. Општина Пријепоље ће и даље радити на овоме, мапираће се те локације и имамо жељу да учествујемо и на наредим конкурсима Министарства који се понављају сваке године и да нашу средину заједно са становништвом учинимо бољом и чистијом за све нас – додаје Јањушевић.  

Хоће ли понављани конкурси Министарства, воља и улагање локалне самоуправе у санирање депонија бити довољни да се очисте сва сметлишта и коначно уведемо у ред. На крају – да ли је све до свести и понашања грађана или има нешто и у обезбеђивању услова за адекватно одлагање отпада?

Подели на мрежама

Повезани чланци