На акцији добровољног давалаштва крви поводом Дана општине одазвало се 36 хуманих људи

На акцији добровољног давалаштва крви поводом Дана општине одазвало се 36 хуманих људи

Црвени крст Општине Пријепоље у сарадњи са Службом за трансфузију крви Ужице организовао је акцију добровољаног давалаштва крви, поводом обележевања Дана општине Пријепоље. Акцији су се првенствено одазвали запослени у Општинској управи и другим установама из Пријепоља.  Акцији се одазвало 36 људи, а крв је дало 30 добровољних давалаца.

Мале залихе крви карактеристичне су за летњи период, због одмора и врућина. С обзиром да је потражња иста током целе године, акције су најбољи начин да се обнове резерве.

Угрожени пацијенти не могу да чекају крв, већ крв мора да чека пацијенте па зато увек и у свим трансфузијама морају бити довољне количине крви.

Летњи дани су период у години и када се интензивније апелује и позивају грађани да добровољно дају крв. Поред редовних акција сваког другог уторка, Црвени крст организује и ванредне.

Да би збринула пацијенте који се лече у болницама у Пријепољу, Прибоју, Пожеги и Ужицу, као и у терцијарним установама у Београду и Крагујевцу, Служби за трансфузију крви је дневно потребно 50 јединица крви. 

Опширније у видео прилогу:

Подели на мрежама

Повезани чланци