На Јадовнику маркиран трећи медвед, назван Жарко

На Јадовнику маркиран трећи медвед, назван Жарко

На Јадовнику је ухваћен и маркиран медвед тежак око 140 килограма, трећи у последње четири године, чије ће се кретање пратити преко ГПС огрлице. Након Милоша и Боре, њему је наденуто име Жарко. Уз њих, на Јадовнику је пре око годину дана маркирана и вучица Ванда, први примерак ове врсте чије се кретање прати у Србији.

Хватање и маркирање медведа Жарка спровела је екипа стручњака са Биолошког факултета у Београду, предвођена др Душаном Ћировићем, који је учествовао и у претходним акцијама. Набавку ГПС огрлице финансирало је Јавно предузеће „Србијашуме“, а Вјекослав Јоксимовић из Удружења грађана „Јадовник – оаза нетакнуте природе“, које од почетка реализује праћења медведа на Јадовнику и пружа логистичку подршку, истиче и заслуге предузећа „Балкан Еко тим“, које управља ловиштем на том подручју. Екипа биолога је већ неколико пута организовала вишедневна дежурства на хранилишту Кашан, где су постављане замке, а посрећило им се у суботу у раним јутарњим сатима, када се у замку ухватио медвед тежак око 140 килограма. Животиња је убрзо успавана, извршена су сва потребна мерења и постављена огрлица за праћење. Медвед је добио име Жарко, пробуђен је, а након тога је неповређен отишао назад у природу.

Први је на Јадовнику маркиран медвед Милош, тежак око 75 килограма и стар три године. О његовом кретању стигло је рекордних 22.000 података који су показали да се кретао у веома уском ареалу за медведа – на простору између Бијелог Поља и Нове Вароши, и искључиво на десној обали Лима. Са старијим и већим Бором, који је био тежак 230 килограма, ситуација је била потпуно другачија. Вјекослав Јоксимовић каже да се он убрзо вратио на Тару, те се неко време кретао између Златибора и Таре, где је имао брлог за презимљавање. Пре неког времена је поново посетио Јадовник те се опет вратио на Тару.

Иако је простор на којем се крећу често велики, медведи не представљају опасност за људе, каже Јоксимовић, а сусрети су веома ретки. Додаје и да људи представљају знатно већу опасност за медведе и другу дивљач, али се и ту ситуација поправља, због бољег чувања ловишта и природе.

Огрлица медведа Милоша већ неки период не шаље податке а да би се поставила нова потребно је да он поново упадне у замку. Уз Бору и Жарка прати се и кретање вучице Ванде, која је маркирана заједно са Бором прошле године. Медвед је строго заштићена врста и његов лов је забрањен али је са вуком ситуација другачија, па Јоксимовић апелује на ловце да не одстреле маркирану вучицу, јер су подаци које шаље непроцењиви. Уколико се то ипак деси, моли ловце да сачувају и врате огрлицу.

Праћење медведа и вукова реализује се захваљујући Јавном предузећу „Србијашуме“, кроз пројекат мониторинга мрког медведа и крупних месождера на простору Шумског газдинства „Пријепоље“, који се спроводи у сарадњи са Биолошким факултетом из Београда.

Сазнајте више у видео прилогу:

Подели на мрежама
Новинар

Повезани чланци