На првој линији – платформа за безбедност новинара и новинарки

На првој линији – платформа за безбедност новинара и новинарки

Независно удружење новинара Србије покренуло је платформу за безбедност новинара и новинарки „На првој линији“ на којој се налазе ресурси и алати  који помажу редакцијама и новинарима да исправно поступају у случају онлине претњи. У оквиру ове платформе новинарима и новинаркама пружа се правна и психолошка подршка како би лакше превазишли овакве ситуације.

Сајт је настао као последица учесталих напада на новинаре и новинарке, а посебно напада у дигиталном окружењу. Само у прошлој години је било 136 пријављених напада и претњи од чега је 51 упућена онлајн.

Наша идеја је да покушамо да се суочимо са тим проблемима, али и да освестимо да новинар не прима те претње као индивидуа, већ зато што обавља новинарску делатност. Он ради за одређени медиј који мора да преузме одговорност и заштити и пружи сигурност свом запосленом или ангажованом колико год је могуће – објашњава генерална секретарка НУНС-а Тамара Филиповић Стевановић.  

Циљ је да на основу смерница на сајту, редакције могу да спроведу механизам да заштите новинаре који су мета онлајн напада од професионалног и емотивног утицаја који настаје као последица овог облика узнемиравања.

Ми смо предвидели да одржимо око двадесетак радионица са различитим медијима како бисмо им помогли да тај протокол имплементирају у оквиру своје редакције. У суштини то је стварање културе пријављивања, заштите и даљег посматрања како се новинар или новинарка понаша након претњи и да ли му је потребна нека помоћ – додаје Филиповић Стевановић.

Посебан одељак на сајту се односи на нападе на новинарке на интернету, као и на фриленсере.

Врло често су увреде и напади на новинарке родно засновани и таква врста дискредитације не виђа се често код наших колега. Зато смо осветлили новинарке као осетљивију групу. Фриленсери са друге стране немају редакцију, раде за више медија и њима је потребно посветити посебну пажњу – истиче генерална секретарка НУНС-а.  

Од суштинског је значаја отворено говорити о нападима на интернету да би се на тај начин ограничили ефекти напада, укључујући стварање трауме и аутоцензуру, што се нарочито одражава на новинаре и новинарке у локалним медијима.

Отприлике трећина напада се односе на новинаре и новинарке на локалу и то јесте један од већих проблема. У наредном периоду планирамо да радимо мало више са колегама на локалном нивоу, да оспособимо неке људе на локалу да раде ово исто што и ми и да нам буду неке контакт таче. Јер, можда ће се новинари лакше јавити неком свом колеги који му је у близини да пријави напад или притисак – закључује Тамара Филиповић Стевановић.

Платформа „На првој линији“ настала је у оквиру пројекта који финансира Европска унија, а који заједно спроводе НУНС и БИРН у сарадњи са Међународним институтом за штампу.

Подели на мрежама

Повезани чланци