На Сајму домаћих производа представило се 20 излагача из полимског краја

На Сајму домаћих производа представило се 20 излагача из полимског краја

Поводом Дана општине, у У Пријепољу је организован Сајам домаћих производа и домаће радиности, у оквиру кога је посетиоцима представљена гастрономска понуда, сувенири и одевни предмети полимског краја. Сајам су организовали Удружење „Ведрина Полимља“ и Туристичка организација Пријепољe.

Очување традиционалних вредности полимског краја један је од циљева Удружења „Ведрина Полимља“, које постоји од 2017. године.

Нарочито ми је драго што су се одазвали наши пријатељи из околних општина. Нисмо могли да ширимо, јер све које смо позвали су се врло радо одазвали. Сада имамо 20 учесника и ја се надам да ће бити успешно за све – каже Рада Дивац из Удружења „Ведрина Полимља“.

Једна од излагачица на сајму била је и Љиљана Коковић, која би ускоро требало да организује изложбу. 

Већ 25 година бавим се везом, бодом ланчанца, углавном са мотивима из рукописних књига од 12. до 16. века и монументална архитектура Моравске школе као употребне предмете. Значи, ту су заставице иницијали, калиграфска слова, столњаци, лампе.. значи, употребни предмети за кућу.

Рукотворине Креативаца из Адолесцентног клуба Френд, такође су нашле своје место на Сајму.

Ми већ доста дуго радимо у Дневном центру, отворили смо наш кафић „Френд“. Правимо наше наруквице, огрлице, сликамо и то излажемо, а онда продајемо. Сав новац који зарадимо, иде деци која су ометена у развоју – истиче једна од корисница Центра Џенета Прељевић.

Излагачи из других општина су посебна вредност овог Сајма.

Сајмови су добри су за међуопштинску сарадњу. Ту је и размена искустава и добра су пријатељства која се склопе. А иначе смо и сличног менталитета и традиције – каже Бранкица Ратковић из Удружења „Стари занати за ново доба“ из Нове Вароши.

Много значе ови сајмови, на овај начин презентујемо Прибој. Највише смо поносни на зимницу коју производимо, на сокове, ручне радове – каже једна од излагачица на Сајму Милева Ђоновић из Удружења „Сачувајмо село“ Прибој.

Ово моје брашно не може да се нађе у трговинама. То су интегрална брашна без хемије – каже Рефик Хаџибеговић из Газдинства „Хаџибеговић“ Бијело Поље.

Поред дружења  и упознавања, излагачима на Сајму битно је и да уживају у ономе што раде.

Увек се помисли да је на првом месту материјална добит, а уствари је то последња ставка, што вероватно знају сви рукотворци, да је тешко наплатити онолико колико ручни рад вреди. Ручни рад с друге стране, оплемењује, доноси богатство у живот, неки је вид терапије – каже Гордана Јакшић, која се бави производњом накита.

Сајам домаћих производа и домаће радиности, Удружење „Ведрина Пoлимља“ организује од 2020. године.

Подели на мрежама

Повезани чланци