Набавком квалитетних приплодних грла до унапређења сточарства у Пријепољу

Набавком квалитетних приплодних грла до унапређења сточарства у Пријепољу

Општина Пријепоље расписала је Јавни позив за набавку квалитетних приплодних грла крупне и ситне стоке, односно јуница, оваца и коза. Конкурс је отворен до 10. октобра, а за ову намену из општинског буџета опредељено је пет милона динара.

Јавни позив за доделу средстава за инвестиције у физичку имовину пољопривредног газдинства за набавку квалитетних приплодних грла је један од редовних конкурса који за циљ има унапређење сточарства у Пријепољу.

Ради се о конкурсу за набавку приплодног материјала, односно крупне стоке – јуница старости од 12 до 24 месеца, као и оваца и коза, односно јагњади од 3 до 6 месеци и двиски од 6 до месеци као и коза – каже руководилац Одељења за пољопривреду општине Пријепоље Ифет Хамзић.

Захтев могу да поднесу сви они који испуњавају прописане услове.

То су сви они који имају регистровано пољопривредно газдинство, као и они који имају пријављен ХИД. Један од услова је и да животиње буду пријављене пре него што се поднесе захтев. Набавка приплодних јуница може да се обави и ван подручја општине Пријепоље, односно у околним општинама. Подстицај, односно повраћај за ту меру је 70 одсто од плаћеног износа, с тим што општина признаје рачун на износ до 200.000 динара по једном приплодном грлу. Људи могу да плате и више, у зависности од квалитета тих приплодних грла, али општина признаје само износ од 200 хиљада. Могу да се набаве максимално два приплодна грла – објашњава поступак за набавку јуница Ифет Хамзић.

Што се тиче ситне стоке, односно приплодних грла коза и оваца, цена по једном купљеном грлу који признаје јединица локлане самоуправе  за двиске може износити до 22.000 динара са ПДВ-ом, а за јагњад и јарад до 20.000 динара. Набавка се може извршити искључиво преко правног лица.

Сврха тога је да се изврши набавка квалитетног приплодног материјала, а имали смо и проблема око саме те организације тако да нисмо могли другачије да то урадимо, већ преко правног лица. Могућност набавке грла из суседних општина смо увели како би побољшали квалитет расног састава и повећали број гајених животиња – каже Хамзић.

Конкурс је отворен до 10. октобра, а сву потребну документацију и помоћ заинтересовани могу потражити у Одељењу за пољопривреду, у канцеларији број 28, као и на сајту општине Пријепоље.

Текст јавног позива погледајте овде

Подели на мрежама

Повезани чланци