Надира Хурић и Ријалда Бајpактаревић представљају Пријепољску гимназију на републичком такмичењу из страних језика

Надира Хурић и Ријалда Бајpактаревић представљају Пријепољску гимназију на републичком такмичењу из страних језика

Иако руски и немачки језик слове за језике са тежом граматиком, пре свега због постојања падежног система и сложених синтаксичких правила, Надира и Ријалда су на окружној смотри показале изузетно знање, због чега су се пласирале на републички ниво такмичења.

На окружном сам имала највећи број поена, али сам заузела треће место, јер постоји одређена бодовна граница за пласман. Добро смо се спремили, мада ту увек има неких изузетака, неких трик питања, али ми то превазилазимо кроз рад са нашом професорицом, кроз рад на додатној, али и редовној настави. Планирам да упишем медицински факултет у Београду, али свакако да руски језик може да буде добар потенцијал, нпр. за неку специјализацију у Москви или сл. Никада није на одмет знати што више језика – каже Надира Хурић, ученица 4. разреда природно – математичког смера Пријепољске гимназије. 

Њена професорица руског Сенада Зекић каже да је Надира одлична из свих предмета, али да је њен таленат за руски језик препознала још у првом разреду.

Такмичарски критеријуми су врло високи, мора да се задовољи квота од најмање 32 бода, без обзира на број такмичара. Надира је вредна, тако да верујем да ће и на републичком остварити добар успех – нада се професорица руског.

На републичко такмичење из немачког језика једина у Златиборском округу пласирала се Ријалда Бајрактаревић.

За такмичење ме мотивисало то што јако волим немачки језик. Са професорицом сам редовно радила – за окружно смо акценат ставили на граматику, док сада појачано вежбамо конверзацију, слушање и разумевање прочитаног текста. Пошто сам четврти разред, постоји могућност да ћу и студирати немачки – каже Ријалда Бајpактаревић, ученица 4. разреда друштвено – језичког смера.

Њена професорица немачког Јасмина Балтић истиче да је јако захвално радити са децом која се такмиче, јер они не уче због оцене, већ због љубави према предмету.

Са спремањем смо почели још од почетка школске године, имали смо једном недељно додатну наставу, док смо пред само такмичење додатно интензивирали рад. Најпре смо прелазили тестове који су били претходних година и граматику, а пошто је структура теста на републичком мало другачија, сада и ми више радимо конверзацију. Презадовољна сам успехом који је моја ученица остварила до сада, а надам се да ће имати добар пласман и на републичком – истиче Јасмина Балтић.

Професорица се овом приликом осврнула на успех који је њен ученик Ирфан Гојак постигао пре три године, када је био други на републичком такмичењу, што му је донело престижну титулу ђака генерације и обезбедило упис на студије електротехнике у Немачкој.

Подели на мрежама
Новинарка

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *