Награда УНС-а „Жика М. Јовановић“ за Милеву Малешић

Награда УНС-а „Жика М. Јовановић“ за Милеву Малешић

На дан Удружења новинара Србије, Милеви Малешић, директорки и главној и одговорној уредници Телевизије Форум уручена је Специјална награда „Жика М. Јовановић“, за допринос историји штампе и новинарства. Свечана додела награда одржана је Прес центру Удружења новинара Србије у Београду.

Фото: Удружење новинара Србије

Директорки и главној и одговорној уредници Телевизије Форум, Милеви Малешић, награда је додељена за документарни филм „90 година новинарства у Пријепољу“, који је настао у оквиру пројекта „Култура је вечна а живот кратак“, уз подршку Министарства културе и информисања републике Србије. Она је „на савршено професионалан начин, занатски умешно, отргла од заборава историју новинарства у Пријепољу, Милешевском срезу, па и Санџаку“, наводено је у образложењу жирија чији су чланови били Анђелка Мали, Живојин Ракочевић, Миљан Витомировић и Драгана Деурић. Малешић је, како се наводи у образложењу, коришћењем документарне грађе у виду архива и фото, фоно и видео записа испричала причу о новинама Санџак, Рашка и Нови Санџак, као и темељима које је Миливоје Жугић поставио у пријепољском новинарству. Малешић се захвалила Удружењу новинара Србије и жирију а награду је посветила управо Миливоју Жугићу, који је 1932. године, као власник и уредник, покренуо прве новине у Пријепољу.

„Ова награда је споменик њему јер у Пријепољу осим надгробног споменика нема ниједне улице ни институције која носи његово име, а толико је учинио за Пријепоље. Ово је добар подстицај да истрајемо и да се Жугићево име не заборави јер плејада новинара и новинарки је радила на његовој њиви, коју је узорао 1932. године, а коју је и продао да би платио штампарске трошкове својих новина и наставио да ради“, рекла је Милева Малешић.

Фото: Удружење новинара Србије

На свечаности, која је организована у Прес центру УНС-а у Београду, награда за борбеност у новинарском изражавању и за оригиналан новинарски потез “Александар Тијанић“ уручена је новинару НИН-а Вуку Цвијићу. Награде УНС-а за животно дело добили су Ненад Ристић и Драгољуб Јанојлић. Награда “Димитрије Давидовић” за уређивачки подухват додељена је Радоману Кањевцу, главном и одговорном уреднику Другог програма Радио Београда.

Златна повеља УНС-а додељена је Драгослави Драгани Пескаревић, а Иван Илић, дописник из Брисела РТВ Војводине, добитник је награде за новинарско стваралаштво “Лаза Костић” у категорији вест и извештај. У категорији репортажа, жири је доделио две равноправне прве награде – Мини Делић и Анђелки Ћуп. Награда Лаза Костић за фотографију додељена је Стефану Стојановићу уреднику фотографије у редакцији порталa Мондо, а за карикатуру и новинарску сатиру Нинусу Несторовићу.

Бранку Жујовићу, новинару из Суботице, припало је специјално признање за континуирано истраживање и извештавање о злоупотребама буџетског новца кроз систем пројектног суфинансирања медијских садржаја од јавног интереса, док је награда “Богдан Тирнанић” додељена Далибору Бубњевићу, главном и одговорном уреднику листа “Зрењанин”, који је ове године прославио 70 година постојања.

Подели на мрежама

Повезани чланци