Награде Задужбине „Родољуб Нићифоровић“ – да се памти и узврати

Награде Задужбине „Родољуб Нићифоровић“ – да се памти и узврати

Успешним ђацима, просветним, хуманитарним и радницима у култури из Златиборског и Рашког округа Задужбина „Родољуб Нићифоровић“ је уручила награде на свечаној академији која је одржана у Дому културе Пријепоље. Укупно је награђено 26 ђака, једна студенткиња и осам просветних радника, док је Велику награду Задужбине ове године понело шест особа, међу којима и председник МКК „Свети Сава“ Зоран Малешић из Пријепоља.

Новопазарац Родољуб Нићифоровић од 1999. године помаже свој крај. Кроз фондацију „Сена и Сава“ почео је да стипендира ученике и студенте да би пре скоро десет година основао задужбину која носи његово име, а којој је завештао сву своју имовину стечену дугогодишњим радом у Француској. Од тада велики допринос даје у областима образовања, културе и уметности, подржавајући иницијативе и акције појединаца и организација. Са слоганом „Ми помажемо данас – ти памти па сутра узврати слабијем од себе“ ове године награђени су ђаци основних и средњих школа из Сјенице, Рашке, Новог Пазара, Врњачке Бање и Пријепоља. Својим преданим радом и резултатима награде су заслужили и просветни радници који имају једну од најзначајнијих улога у животу сваког детета. Додељено је и шест великих награда задужбине. У име награђених захвалио се председник МКК „Свети Сава“Зоран Малешић који је истакао значај задужбинарства.

У данашњем нашем времену када је нажалост држава слаба и када највећи слој људи у држави чине они који су до пара и богатства дошли ко зна на какав начин, њихов морал и њихова морална матрица не може створити задужбинаре. Задужбинаре је створило само оно где су људи својим радом створили иметак и ставили га у функцију онога што је нама најважније. Ми смо свесни да су многе задужбине пропале, а ово је најбоља задужбина, где се улаже у знање и будућност људи, очекујући како то каже и сам мото да се то једног дана врати другима. Оно што се улаже у вас, да ви сутра уложите у друге, јер само тако можемо опстати – поручио је председник МКК „Свети Сава“ Зоран Малешић.

Овом приликом један од добитника Велике награде Задужбине Мића Живојиновић, универзитетски професор, писац афоризама, поезије, драме и сатире изговорио је речи које је Степа Степановић упутио војницимна на Церу.

Од свих вас тражим да браните прву стопу Цера, оном жртвом као да браните последњу стопу Србије. Не дајте браћо, да нам поклекне колено, Немањићко, Светосавско, Карађорђевићко… – део је речи које је овом приликом рекао Мића Живојиновић.

Награђенима се обратио и оснивач Задужбине.

Ми смо успели до вас да дођемо, да вас пронађемо и изаберемо. Врло смо поносни на вас и мислимо да искрено заслужујете ову награду. Ви сте наша будућност, Браво! – кратко је поручио награђеним ђацима оснивач Задужбине „Родољуб Нићифоровић“.

Оснивачки фонд Задужбине износи 450.000 евра, док је наградни фонд ове године износио 15.000 евра. Свечану академију својим наступом су увеличали и ђаци Основне музичке школе Пријепоље.

Подели на мрежама

Повезани чланци