Награђени победници конкурса “Пријепоље у мом оку”

Награђени победници конкурса “Пријепоље у мом оку”

На конкурсу поводом дана општине Пријепоље и 40 година постојања Дома културе изабрани су најбољи радови и додељене награде на теме Пријепоља и Дома културе. У категорији литерарних радова награђена је песма Мартине Баковић. На ликовном конкурсу, за најбољи је проглашен рад Анастасије Пушкић, док је у категорији фото радова Пријепоље у оку Илхана Пачариза изабрано за најбољу фотографију. 

У холу Дома културе отворена је изложба тридесетак ликовних и фото радова пристиглих на конкурс и додељени таблети, као награде најбољим у три категорије. Трочлани жири у саставу Ивана Соколовски, докторка уметности, Мирко Малешић, историчар уметности и вајар и Дино Дураковић, вајар и дизајнер бирали су најбољи ликовни и фото рад. 

Пресудио је ликовни доживљај и сама изведба рада како Пријепоља тако и једне целине, у овом случају Дома културе, с обзиром на теме конкурса. Тако да је првонаграђени рад испунио све те критеријуме и препустили смо чланици жирија да донесе финалну одлуку и то је рад Анастасије Пушкић. На фото конкурсу на тему Пријепоље у мом оку није било лако одабрати победника. Изабран је рад који је испунио све критеријуме, и уметнички и Пријепоље је у фокусу, а то је рад Илхана Пачариза – објаснио је члан жирија Мирко Малешић.

Своју награду Илхан ће препустити некоме коме је потребнија, па ће у сарадњи са Центром за социјални рад бити изабрана породица, чија деца ће се обрадовати таблет рачунару.

Идеја ми је била да ухватим можда не баш овај тренутак који је на фотографији, него неки тренутак који би могао добро да опшише њихову животну ситуацију. Та фотографија није само разгледница Пријепоља већ говори о животу људи са маргине који су врло често у неповољној животној ситуацији углавном не својом кривицом – истакао је Илхан Пачариз.

Дом културе од пластелина који је направила Анастасија Пушкић, изабран је за најбољи у конкуренцији ликовних радова.

Још од првог разреда се бавим овим и сваки конкурс на ком учествујем радим пластелином и била ми је част што сам учествовала на овом конкурсу на ком сам могла да покажем свој таленат – рекла је добитница награде у категорији ликовних радова Анастасија Пушкић.

Према оцени жирија који су чинили Емира Ровчанин, професорка српског језика и књижевности и Ибрахим Аличковић, новинар у пензији у категорији литерарних радова, најбоља је била песма Мартине Баковић која пише још од нижих разреда основне школе, а ову песму је посветила Дому културе и граду у ком је рођена.  

Организатори најављују да ће и у наредном периоду неговати талентоване ствараоце у области ликовног, визуелног  и литерарног израза.

Подели на мрежама
Новинарка

Повезани чланци