Положај медија у Србији: Извештавање о осетљивим темама праћено нападима и претњама

Положај медија у Србији: Извештавање о осетљивим темама праћено нападима и претњама

Положај новинара у Србији у 2019. години био је несигуран, извештавање о осетљивим темама праћено је нападима и претњама, закључак је годишњег извештаја међународне организације Хјуман Рајтс Воч у делу о медијима у Србији.

Новинари у Србији су се и у 2019. години суочавали са нападима и претњама. Провладини медији често су независне медије и новинаре описивали као “издајнике” и “стране плаћенике”. У првих шест месеци прошле године Независно удружење новинара Србије регистровало је 27 случајева насиља, претњи и застрашивања над новинарима, укључујући осам физичких напада и 19 претњи. Србија је пала са 76. на 90. место на листи Светског индекса слободе штампе Репортера без граница од 180 земаља.

Комисија која је основана за истраживање убистава три истакнута новинара постигла је одређени напредак. У априлу је Виши суд у Београду осудио бивше службенике државне безбедности Радомира Марковића и Милана Радоњића на 30 година затвора, а Ратка Ромића и Мирослава Курака на 20 година затвора због организовања и учествовања у смртоносној пуцњави 1999. године у Београду на Славка Ћурувију, бившег власника дневног листа Дневни телеграф и недељника Екропљанин. Убиства Даде Вујасиновић 1994. године и Милана Пантића 2001. године још увек су нерешена.

Подели на мрежама
Новинарка

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *