Напади и притисци на новинаре и новинарке – случај уреднице Подринских Исидоре Ковачевић

Напади и притисци на новинаре и новинарке – случај уреднице Подринских Исидоре Ковачевић

Од почетка ове године забележено је 106 случајева напада, претњи, притисака и узнемиравања новинара и новинарки у Србији показују подаци Независног удружења новинара Србије. Новинарка и главна уредница Подринских новина из Шапца, Исидора Ковачевић, у претходних годину дана била је мета различитих јавних и напада на друштвеним мрежама. Ни осам месеци након поднетих пријава полицији и тужилаштву одговорни за нападе нису процесуирани. 

Зато што се баве јавним и одговорним послом и новинари и новинарке су у свом раду изложени  различитим нападима и притисцима. Међутим, приметно је да напади на новинарке много чешће са напада на професионалном плану, прелазе на лични ниво. Ово потврђује и јавно обраћање једног од локалних функционера града Шапца главној уредници Подринских новина Исидори Ковачевић.

У питању је изјава, у то време, в.д. директора Јавног комуналног предузећа у којој ме јавно на телевизији позвао да дођем код њега у канцеларију да видим колико је „посебан“ како бих лепше писала о њему. Јасно се види да сам мушко, сигурно не бих добила такав коментар, али сам женско и он жели да видим колико је посебан. Користи се то жене раде као новинари и желе да извештавају – мишљења је главна и одговорна уредница новина „Подринске“ из Шапца Исидора Ковачевић.

Међутим, претње и напади наставили су се у децембру прошле године када је након извештавања о блокади еколошких протеста у Шапцу, цео град био облепљен потерницама са њеним ликом и када је проглашена за медијског покровитеља батинаша.

Са притисцима се носим како морам и умем и не осећам се безбедно ни најмање, с обзиром да сам и даље суочена са притисцима и да неки људе прате моје кретање и да су око моје зграде. И то је оно што сад већ утиче и на мој рад. После оних потерница које су освануле у Шапцу нисам се баш толико повратила да могу да пишем о неким озбиљнијим темама. Негде сам изгубила поверење у институције и бојим се ко мене може да заштити – прича Исидора Ковачевић.

Бројни напади, чак и претње смрћу на друштвеним мрежама упућене њој и њеној породици прошли су некажњено. Ковачевић истиче да се механизмом непроцесуирања починилаца напада цензуришу сви који извештавају о криминалу и корупцији.

Ако причате о нечему што је заиста велики проблем, о корупцији или било чему сличном, ви сте мета и криминалаца и тих група које желе да по сваку цену сачувају власт зато што имају неку корист од њих. Самим тим новинари долазе у ситуацију да се сами цензуришу и тај проток информација је врло ограничен и публика нема јасну слику шта се дешава у одређеној средини– сматра Ковачевић.

Своју независност и критичко извештавање према власти, Подринске су платиле недобијањем средстава на локалним медијским конкурсима у претходне две године. Некадашњи недељник сада излази сваке друге седмице на смањеном броју страна, а знатно више вести пласира на истоименом порталу.

Овај текст настао је у оквиру Пројекта "Слободни медији - услов демократизације друштва". Пројекат се реализује у оквиру Програма малих медијских грантова који финансира Амбасада САД а администрира Медиа и Реформ Центар Ниш.  Ставови, мишљења и закључци изнесени у пројекту нужно не изражавају ставове МРЦН и Амбасаде САД већ искључиво аутора.

Подели на мрежама

Повезани чланци