Наставак изборних радњи – Рок за подношење изборних листа до 5. јуна

Наставак изборних радњи – Рок за подношење изборних листа до 5. јуна

Републичка изборна комисија донела је Решење о наставку спровођења изборних радњи за парламентарне изборе, који ће бити одржани 21. јуна, и утврдила да је рок за подношење изборних листа до 5. јуна у поноћ. Исту одлуку донела је Општинска изборна комисија, што је за Телевизију Форум потврдила председница Општинске изборне комисије Драгана Голубовић.

Поменутим решењем Републичке изборне комисије одлучено је да се наставе изборне радње у поступку спровођења избора за народне посланике, посланике Скупштине Аутономне Покрајине Војводине и одборнике скупштина општина и градова.

Донет је и Роковник за обављање изборних радњи, па је тако рок за подношење изборних листа до 5. јуна у поноћ, а проглашење изборне листе мора бити у року од 24 сата од часа пријема изборне листе, ако испуњава услове. Подношење захтева општинској и градској управи за упис у бирачки списак, односно промене у бирачком списку, могуће су до његовог закључења, односно 5. јуна.

Подношење захтева Министарству државне управе и локалне самоуправе за упис у бирачки списак, односно за промену у бирачком списку по његовом закључењу, биће омогућено од 6. до 17. јуна. Предизборна тишина почиње 18. јуна у поноћ и трајаће до затварања бирачких места, 21. јуна, у 20 часова.

Oтварање бирачких места и гласање биће 21. јуна, од 7 до 20 часова. Утврђивање резултата гласања на бирачком месту и достављање материјала РИК-у мора бити најкасније до 22. јуна, у 14 часова, док утврђивање резултата у РИК-у мора бити најкасније до 25. јуна, у 20 часова.

Подсетимо, парламентарни избори расписани су 4. марта за 26. април, али су због увођења ванредног стања 15. марта, због коронавируса, прекинуте све изборне радње. До сада је Републичка изборна комисија за парламентарне изборе прогласила девет изборних листа. Општинска изборна комисија прогласила је пет изборних листи за локалне изборе.

Подели на мрежама
Новинар

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *