Небо над Пријепољем у бојама параглајдера

Небо над Пријепољем у бојама параглајдера

Са Секулића брда, места где ветрови у већем делу године иду на руку летачима, одржан је ревијални параглајдинг куп. Параглајдинг у Пријепољу има дугу историју постојања и зато се нашао у агенди програма „ПП Фест“, који је организован поводом Дана општине.

На један дан небо над Пријепољем било је прошарано куполама параглајдера, којима су управљали храбри параглајдеристи. Секулића брдо било је полетиште са којег су се винули у висине, а на тло су се спустили у Шеховића пољу.

Дан је супер, баш онакав какав смо очекивали, био је супер лет. Дошло нас је 5-6 пилота да мало увеличамо ову манифестацију – каже након слетања Петар Панић из Параглајдинг клуба „Златибор“.

„Зашто птице певају“, питао нас је најстарији такмичар параглајдериста у Србији Милан Јевтић звани Крви и дао одговор „Зато што могу да лете“. Ипак, свестан је да од жеље до певања мора да постоји и подршка, која често изостаје. У Пријепоље долази радо и чешће би, када би сав потенцијал нашег краја за овај спорт био искоришћен.

Пријепоље има велики капацитет и за туризам и за параглајдерство. Овај јужни старт је најбољи јужни старт у Србији, ја то тврдим као најстарији такмичар. Долазим и због Влада Дивца и наших колега из „Белог анђела“, да се одржи такмичење, да би било масовније, да то народ види. Али, морам да кажем да град Пријепоље није дао довољно слуха да се ово развије у последњих десетак година. Сад смо ево дошли на овај јужни старт да кажемо „да ваља“ – истиче Милан Јевтић Крви, такође из Параглајдинг клуба „Златибор“.

Полетиште „Секулића брдо“ уписано је у Зону спортских активности као полетиште јужне компоненте.  

Наши пилоти који долазе овде да лете кажу да дефинитивно овде нема бољег. Ми мислимо да би могло бити још боље. Потрудићемо се и трудимо се, редовно одржавамо ово полетиште. Ово је први „ПП фест“ између планина и река, ми смо овде на планини остали су на реци – каже Демир Срна из пријепољског Параглајдинг клуба „Бели анђео“.

Није само Секулића брдо актрактивно полетиште у Пријепољу. Са северне стране то су и Кошевине, али ово полетиште већ годинама није у функцији.

То је једно од полетишта које пружа могућност за летење 365 дана у години и једно од специфичнх места на територији наше државе, што нам даје могућност да проширимо и популаризујемо овај спорт. Надамо се да ће у будућности локална самоуправа више урадити на инфраструктурном уређењу овог полетишта, како бисмо имали током целе године госте који ће уживати у овом спектаклу – најављује директор Туристичке организације Пријепоља Петар Васиљевић.

Непосредно пре самог догађаја, уз подршку локалне самоуправе и Туристичке организације, полетиште на Секулића брду је сређено, као и приступни макадамски пут. Оваква подршка требало би да буде редовна, чему се и надају из Параглајдинг клуба „Бели анђео“.

Подели на мрежама

Повезани чланци