„Нека свако срце куца“ – Светски дан добровољних давалаца крви

„Нека свако срце куца“ – Светски дан добровољних давалаца крви

Светски дан добровољних давалаца крви 14. јун, обележава се од 2005. године, када су 192 земље чланице Светске здравствене организације усвојиле међународно обележавање. Неизмерна захвалност свим добровољним даваоцима крви за њихов племенити чин, представља носећу идеју обележавања овог датума. Посебан фокус овогодишње кампање под слоганом "Нека свако срце куца" је улога младих у обезбеђивању сигурних резерви крви.

Добровољно давалаштво се у породици Горана Лововића преноси с генерације на генерацију. Вођен идејом хуманости, као и да нечији живот може зависити од, како каже, његовог мало, крв је до сада дао 53 пута.

Главни мотив је хуманост и тај осећај испуњености по учињеном давању крви. Мислим да су, углавном, сви добровољни даваоци крви такви. Имао сам срећу да је и мој отац био добровољни давалац крви, ја сам дао преко 50 пута, а и мој син који има 23 године и на 4. је години факултета, дао је већ девет пута крв, на шта сам веома поносан. Позвао бих све грађане Пријепоља да се прикључе давалаштву, јер то је вишеструко задовољство и само здрав човек може да да крв – прича добровољни давалац крви Горан Лововић.  

Црвени крст Пријепоље има око две хиљаде регистрованих давалаца крви, од којих су неки своју хуманост су показали седамдесет, деведест, а неки и више од сто пута. Последњих година приметно је опадање броја добровољних давалаца.

Да ли је то због ситуације са пандемијом или свега, али једноставно давалаштво је у опадању. За похвалу је да у 2021. до данас имамо 85 нових давалаца крви и надам се да ће остати редовни даваоци. У последње време наменско давалаштво је више заступљено него добровољно, што није добро, јер би било боље да имамо више ненаменских давалаца крви, да бисмо имали више јединица на залихама. Знамо да је то супстанца која не може да се надомести ничим другим, једино човек човеку може да помогне. А бити добровољни давалац је један од најхуманијих дела, када ви дате некоме део себе и спасите нечији живот, то нема цену – истиче Милица Базаревић из Црвеног крста Пријепоље.

За обележавање Светског дана добровољних давалаца крви одабран је 14. јун, датум рођења славног аустријског научника др Карла Ландштајнера, који је за откриће АБО система крвних група добио Нобелову награду за физиологију и медицину 1930. године.

Подели на мрежама

Повезани чланци