Uncategorized

Неплаћени рад: Послови у кући да се поделе између мушкараца и жена

Послове у кући у Србији углавном обављају жене. Оне брину и о деци и старијима, а тај посао нико не вреднује. Тако је и у седмочланој породици Фазлић из Милешеве, у којој сви много раде и доприносе, а у којој су брига о деци и сви кућни послови поверени женама.

Три генерације под истим кровом, а само један члан породице Фазлић је у радном односу и то на одређено време. Баве се козарством, пчеларством, узгајају малине…Самира Фазлић је напустила посао како би се посветила гајењу деце и бризи о њима. Дугачак је списак њених свакодневних обавеза.

Сваки дан три оброка, нешто слатко, ужина…Да оперем веш, опеглам, очистим укући и око куће…Имам и цвеће, али најмање за њега имам времена. На првом месту су потребе деце, онда наше…Бавимо се козарством, имамо пчеле, малине…Лети обавеза има по цео дан, слободног времена нема ни једне секунде. Чак и кад спавам не одмарам већ је то време да размислим шта је урађено, шта ме још чека – прича Самира Фазлић.

Када се ради у њиви или малињаку, сви раде заједно. За време паузе мушкарци одмарају, а жене морају да припреме и послуже храну и пиће.

Жена мора да устане прва, да све спреми, понесе, они кад дођу само поседају, као цареви. Након рада, сви заједно седамо за сто, они као господа, без обзира што смо у њиви радили заједно. Тај рад нико не цени. Треба о томе да се мало мисли, треба да се разумемо, да припомогнемо једно другом – сматра Васвија Фазлић.

Васвија је након више од 20 година рада у фирми, напустила посао због здравствених разлога. Као и Самира, не жали се, иако обе истичу да би веома значило када би посао жене у кући био вреднован и пре свега плаћен.

Јесте стварно тешко, нарочито што мушки део не учествује у пословима у кући, а нас је седморо у кући. Питају понекад како не можемо да стигнемо да то завршимо, шта толико радимо, а онда кад нас две негде одемо, а они остану код куће, онда виде како је па мало спусте лопту и солидаришу се са нама – кроз смех каже Самира.
Требало би сваком мушкарцу дати неку обавезу бар једно време. Нема цифре којом се то може платити. Али ниједан мушкарац то не схвата. Они мисле да је то лако, а треба да схвате да тај рад треба да се подели са женом. Жена је стуб куће. Од ње се чека да сретне, да испрати…Не кажем ја да мушкарци не раде, имају они своје обавезе, али оно што жене раде је дупло теже и требало би да буде дупло цењенији тај рад – закључује Васвија.

Самира и Васвија имају само речи хвале за своје супруге, велика су подршка једни другима у свему што раде. Свакако да би већа укљученост мушког дела у кући много значила њима двема, као и свим женама. Са циљем да укаже на овај проблем и неопходност промене у традиционалном друштву у Србији, Агенција Уједињених нација за родну равноправност и оснаживање жена реализује пројекат „Родно одговорно управљање – прерасподела неплаћеног рада“, који се ради у сарадњи са Координационим телом за родну равноправност и уз подршку Уједињеног Краљевства и Британске амбасаде.

Подели на мрежама
Новинарка

Повезани чланци