(Не)равноправност и механизми заштите самохраних мајки

Иако се не води тачна евиденција, процењује се да у Србији живи око 116 хиљада самохраних родитеља чија су деца млађа од осамнаест година. Око 80 одсто од овог броја су самохране мајке од којих већина живи на ивици сиромаштва. Непостојање јединствене правне дефиниције самохраног родитеља законом, непрепознавање као посебне социјалне категорије и дискриминација при запошљавању неки су од главних проблема самохраних родитеља.
Према подацима пописа становништва из 2011. у Пријепољу је 1225, а у Новој Вароши 564 породице у којима деца живе само са мајком.  Форум жена Пријепоља и Удружење самохраних родитеља „Пан“ у  Новој Вароши организовали су уличну акцију како би скренули  пажњу јавности на проблеме са којима се самохране мајке свакодневно суочавају.
-Један од главних проблема је што самохрани родитељи не могу да нађу посао. Уколико су деца мала, онда из тог разлога, ако су и старија, кад послодавци чују да сте самохрана мајка одмах се ограђују од тога. Тај родитељ мора да мисли како ће прехранити, обући и обути дете, како му купити школски прибор. Удружење „Пан“ је кроз пројекте претходне четири године организовано набављало школски прибор за децу самохраних родитеља. Деци, наравно, треба и више од тога, али то смо могли да им приуштимо – каже председница Удружења самохраних родитеља „Пан“ из Нове Вроши, Биљана Радивојевић.
Да је решавање проблема запослења и укључивањем у програме јавних радова или пружањем материјалне и социјалне заштите самохраним мајкама најбољи вид подршке сматрају и грађани и грађанке Нове Вароши анкетирани током акције.
Иако је према породичном закону самохрани родитељ онај које се сам стара о детету када је други родитељ преминуо, непознат или лишен родитељског права, у пракси је много чешћа ситуација да родитељи, углавном мајке саме подижу децу јер очеви не испуњава своје дужности.
-Доста самохраних мајки не прима алиментацију, јер други родитељ сматра да ће мајка тај новац дати за неке друге ствари, а не схвата колико је тешко живети са дететом, а немати апсолутно никаква примања – наводи Радивојевићева.
Улична акција је спроведена у оквиру пројекта Самохране мајке- (Не)равноправност и механизми заштите који подржава Канцеларија за људска и мањинска права Владе Републике Србије у оквиру програма Спровођење антидискриминационих политика у Републици Србији.

Подели на мрежама

Повезани чланци