Друштво

,

Образовање

Ника Ратковић победница ликовног конкурса „Плава планета“

Ника Ратковић освојила је прво место на ликовном конкурсу „Плава планета“ у категорији млађих разреда. Рад ове талентоване ученице првог разреда основне школе „Владимир Перић Валтер“ био је у конкуренцији 1600 радова који су на конкурс пристигли из 62 места у Србији.

Ликовни конкурс „Плава планета“ Центар за еколошко образовање и одрживи развој Крагујевац расписао је 19. пут поводом 22. априла Дана планете земље. За вртиће и ниже разреде основних школа тема је била „Годишња доба“, док су старији основци и средњошколци цртали на тему „Климатске промене“. Првопласирана Ника Ратковић у категорији млађих разреда нам објашњава како је представила годишња доба у свом цртежу.

За пролеће сам илустровала цветове и ово дрво пуно бехара. За лето змију и птичице што цвркућу. За јесен како опада једна јабука и лишће, а пада и киша. А на зиму ту је Снешко Белић, пада и снег.  

Није задовољна односом људи према планети Земљи и каже да је често сведок тога како људи бацају смеће по улици.

Мислим да би требало да људи више брину, јер ако не буду бринули неће бити чист ваздух, нећемо моћи да живимо лепо – каже Ника.

Ника је свесна свог талента и стално ради на њему. Понекад помаже и млађој сестри Слободи, нарочито када се ради о осмишљавању стрипова које обе много воле. Ники су за сада углавном инспирација цртани филмови.

Често цртам и правим неке ствари, лепим, сецкам… Највише волим да цртам виле из цртаних филмова, а најдражи цртани ми је Вингс – истиче Ника.

Школско градиво Ника као и сви ђаци основних школа сада прати путем телевизије. Присећа се и утисака са првог часа ликовне културе у ванредном стању.

Нисам била толико узбуђена, јер више сам волела да то буде уживо, а и цртала бих нешто боље него што је на часу ликовног на телевизији – каже Ника.

Једва чека да се настава нормализује и да се врати у школску клупу.

Досадно ми је и недостају ми другари из школе. Маштам да ћемо се вратити ускоро, барем када ја будем била други разред – прича нам Ника своје жеље.  

Још три признања дошла су Пријепоље у оквиру истог конкурса. Наиме, посебне дипломе за највише лајкова на Фејзбуку добили су ђаци основне школе Светозар Марковић из Бродарева: Нејла Сакић, Сара Балићевац и Дани Балија.

Подели на мрежама
Новинарка

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *