Ништа нама без нас – Каменогорци сами крпе рупе на путу Баре – Камена Гора

Ништа нама без нас – Каменогорци сами крпе рупе на путу Баре – Камена Гора

Пут Баре – Камена Гора је убедљиво у најгорем стању кад су у питању локални путеви. Последња поправка, крпљење рупа,  је било 2012. године, а у међувремену је асфалт претворен у рупе и кратере. За овај правац се планира изградња новог пута, обећао председник државе, па се не исплате поправке. А до тада учесници у саобраћају су само они који морају тим путем, Каменогорци. Туристи који су једном дошли овим путем више се неће вратити.

Рупа до рупе. Вожња, уз много умешности, да би се избегле рупе и сачували аутомобили, не даје резултате. Каменогорци са овим кратерима нису смели да чекају зиму. Јуче су се самоорганизовали. Покренули су свако своју механизацију: аута, тракторе и приколице, колица  и лопате у шаке и изашли на пут да окрпе рупе. Ништа општина, ништа месна заједница. Разочарани уздају се у се и у своје кљусе.

Нажалост, дошли смо до тога да лопатама морамо да поправљамо пут. Немамо више машине – заузете су све, враћамо се у прву половину 20. века. Кажу да овај пут није ушао у планове, да неће да га раде без пројекта. Неки људи споре да им пут пролази кроз имања, хоће да им се плати. Као да они имају хеликоптере, па иду њима кући и ни кроз чије не пролазе. То је страшно. Можда би се ово и јесенас санирало да они овде не споре. Али нисмо сви исти. Данас нас је ту десетак и ми ћемо поправити онолико колико можемо. Немамо средстава за више – каже Каменогорац Милош Цмиљановић.

За неколико тура материјала са којим испуњавају рупе сами су прикупили паре.

Било је већ дошло време да нисмо могли да прођемо овим путем. Очекујемо тај асфалт, а до тада, ове рупе ћемо попунити тампоном, за који смо сами скупили паре. Издржаће до пролећа, а онда се надамо асфалту. Ако не дође, овим путем се више неће моћи – боји се мештанин овог села Радоман Ћуковић.

Уздају се и у снег и јаку зиму која ће заледити попуњене рупе пре него их киша  испере како би издржале до пролећа. А са пролећем, верују,  кренуће изградња новог пута и боља будућност за Каменогорце.

Подели на мрежама

Повезани чланци