Нова Варош – позитиван пример увођења родно одговорног буџетирања

Нова Варош – позитиван пример увођења родно одговорног буџетирања

Родно одговорно буџетирање доприноси побољшању ефективности и транспарентности буџета и омогућава бољи увид у користи које имају жене и мушкарци од буџетских средстава. Као позитиван пример међу локалним самоуправама у окружењу, Нова Варош је планирање буџетских средстава у односу на потребе жена и мушкараца почела од 2018. године.

Најпре смо кренули у програме у којима је најлакше утврдити који су то елементи који утичу на родну равноправност. То су програми Локалног економског развоја и Развој спорта и омладине. Код овог првог програма имали смо пројекат подршке женском и омладинском предузтништву где смо издвојили средства и код програмске активности мере активне политике запошљавања где смо поставили родно одговорне циљеве и индикаторе. То исто смо урадили и 2019. године. За 2020. смо проширили и родне циљеве увели у програме развоја пољопривреде, образовања, социјалне заштите,  развој културе и информисања и примарна здравствена заштита, објашњава  руководитељка Одељења за буџет и финасије ОУ Нова Варош, Мирјана Ћировић.

У схватању суштине и разумевању процеса увођења родно одговорних циљева у програме буџета помогле су обуке које су прошли представнице и представници Савета за родну равноправност и одељења општинске управе.

Схватили смо суштину да није у питању само биолошка разлика, већ се мере ефекти које расподела средстава има на живот жена и мушкараца, девојчица и дечака, укључујући и пол, али и друге социо-економске разлике као што су инвалидност, место становања, приходи, образовање који утичу да једна група буде потенцијално неравноправна у односу на друге, истиче Мирјана Ћировић.

Колико је програмско буџетирање са униформним циљевима и индикаторима из искуства запослених у општинској управи у Новој Вароши предност, а колико препрека увођењу родно одговорног буџетирања?

Проблем је али, донекле и помаже. Постоји могућност да се не придржавамо тих унифомних циљева и индикатора и да их прилагодимо нашим потребама. Од 2015. имамо програмски буџет где се сад прате ефекти улагања тих средстава, односнио учинци који су постигнути са тим средствима. Ми имамо среће да смо били у програму и да ћемо реализовати пројекат у ком ћемо имати техничку подршку за даље усавршавање програмског буџетирања и Плана капиталних инвестиција, каже Мирјана Ћировић.

До 2020. године локалне самоуправе су обавезне да у све буџетске програме, интегришу перспективу родне равноправности, а тренутно велики број општина и градова касни или није ни започео овај процес.

Подели на мрежама
Новинарка

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *