Нове адресне табле у централним градским улицама

Нове адресне табле у централним градским улицама

Након ажурирања Адресног регистра Републичког геодетског завода општина Пријепоље има 983 улице и 214 заселака у 80 насељених места. Постављање нових адресних табли најављује се већ две године, а недавно је завршена јавна набавка за 1.433 табле које ће бити довољне за означавање 680 улица до краја године. Почело је постављање једног броја двојезичних табли у централним градским улицама.

Прве нове адресне табле са називима Валтерове улице и Трга Бртаства и јединства постављене су на згради Општинске управе, одакле је почела замена старих табли на потезу од Вакуфског моста до Шарампова.

У овом контигенту биће постављена 101 табла са именима улица. Завршена је јавна набавка за даље обележавање улица где ћемо обухватити и друге урбане делове Коловрата, Велике Жупе, Бродарева и Ивања. Касније ћемо видети да покријевмо и сеоске улице, бар оне главне да буду обележене – каже члан Привременог органа Општине Пријепоље Драго Попадић.  

РГЗ је у потпуности завршио ажурирање Адресног регистра, па Пријепоље сада има 843 нове улице, а сваки објекат има и адресни број. На који начин грађани могу да сазнају своју нову адресу?

Сви који имају приступ интернету, могу то да сазнају преко портала „Моја адреса“. Свакако, ту је и Катастар у ком људи могу да се упознају са новом адресом, а гледаћемо да ми у оквиру управе обучимо лице које ће на основу неких података типа парцеле или ако приближно знају где живе да им кажемо која им је адреса. Настојаћемо да у Услужном центру увек буде нека особа која ће имати приступ и сазнања да помогне људима – објашњава Попадић.

Након постављања адресних табли са називима улица, што ће бити захтеван посао у практичном и финансијском смислу, наредни корак је постављање адресних бројева.

То је наредни корак  о ком ћемо размишљати. Видећемо да ли ћемо имати средстава да општина обезбеди бар један део или да дамо неки рок до кад би и остали требало да набаве. И у циљу је свакако власника објеката да имају број  – наводи Драго Попадић.

Промена адресе ће неизбежно условити и промене у личним документима грађана и грађанки. Према одлуци Владе Републике Србије из 2019. трошкови промене података у личним картама грађана падају на терет буџета Републике Србије. 

Подели на мрежама

Повезани чланци