Новинарке „Полимља“ мењале медијску и друштвену слику Пријепоља

Новинарке „Полимља“ мењале медијску и друштвену слику Пријепоља

Осамдесете године прошлог века, новинарство у Пријепољу обележио је долазак новинарки у редакцију тадашњег Информативног предузећа „Полимље“ у којој су до тада радили само новинари. Факултетски образоване новинарке у овај посао су уносиле нове идеје и промене, отварале разне и другачије теме и оставиле дубок траг у овој професији.

Требало је скоро 50 година од оснивања првих новина у Пријепољу, да у редакцију тадашњег Информативног предузећа „Полимље“, у којој су до тада радили само новинари дође прва дипломирана новинарка Милева Малешић. А, онда још десет година, да постане уредница листа „Полимље“. За 29 година рада у листу и радију „Полимље“ била је новинарка, главна и одговорна уредница и директорка. Заједно са својом колегиницом Мирјаном Тешевић, 2008. године покренула је прву телевизију са информативним програмом у Пријепољу – ТВ Форум.  

Осим спикерке радио Полимља Здравке Лазовић Жикић и секретарке редакције Наде Ристић, сви други у редакцији и сарадници су били мушкарци. Требало је прво да се упознам са средином у коју сам дошла, са ситуацијом у самој редакцији која је због гашења листа и растурања претходне редакције била веома напета. Тешко је било показати „новинарским вуковима“ како су себе називале колеге, да и новинарке могу имати оштро перо, оштар ум и око за запажање – прича о својим почецима у Полимљу, директорка ТВ Форум Милева Малешић.

Осамдесетих година у Полимље су наставиле да долазе образоване новинарке које су дале свој печат и допринос овој професији.

Интересантно је било да смо од нас које смо радиле у тој професији, нас три, биле дипломиране новинарке, за разлику од колега од којих већина нису имали ту школу. Имале смо право да се боримо за неке позиције, зависно од амбиција, али у сваком случају смо оставиле велики печат. Прво смо биле уреднице и директорке и иноваторке. Правиле смо ауторске емисије, проширивале видике и мислим да смо биле далеко храбрије од колега – сматра новинарка листа Полимље Индира Хаџагић.

Након четрдесет година рада, новинарка Полимља Мемнуна Цмиљановић мишљења је да су новинарке највише допринеле променама уношењем суптилности у новинарско писање и отварањем тема о којима се није говорило, попут тема о правима и равноправности.

Колико су новинарке кроз другачији приступ темама, избором саговорника и саговорница мењале обрасце у медијима, а тиме и у култури, језику и генерално пријепољску средину, препознају са ове временске дистанце и њихове колеге.

Није се код тих жена осећао страх од овога или онога, него су писале како треба да се пише, то је моје мишљење сада после 30 година – каже некадашњи директор Полимља Велибор Маринковић додајући да су новинарке у великој мери допринеле имиџу новина и радија Полимља.  

Новинарка или новинар битно је да је професионалац, мишљења је новинар Полимља у пензији Милан Цмиљановић.

Један новинар мора да познаје занат али и да има карактер и петљу, а ту су жене храбрије – додаје Цмиљановић.

Да су дошле као украс, а оставиле дубок и значајан траг у овој професији утисак је новинара који је свој радни век провео у Полимљу Сретена Марушића.

Имале су више суштински прилаз разним темама, догађајима и проблемима. Мислим да су оне победиле – закључује Марушић.  

У пријепољским медијима данас, више је новинарки, образованих и посвећених својој професији, спремних да покрећу промене и наставе путем који су утрле њихове колегинице. 

Подели на мрежама

Повезани чланци